Publicista: Plošná opatření? Ne! Občany testovat, nakažené izolovat a poskytnout jim péči, dokud se nevyléčí či nezemřou

31.03.2020 17:33

Celý svět teď ohrožuje pandemie koronaviru a jednotlivé země přijímají různá opatření, aby před touto pandemií ochránily své občany. Český premiér Andrej Babiš se svým týmem přijal jedny z nejtvrdších opatření, a to dříve než řada jiných zemí EU. Publicista Zbyněk Vlk si však v této souvislosti položil otázku, zda jsme se nevydali na cestu k totalitě. A zda je horší koronavirus, nebo totalita?

Publicista: Plošná opatření? Ne! Občany testovat, nakažené izolovat a poskytnout jim péči, dokud se nevyléčí či nezemřou
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Zdravotní sestra Michaela Suková a brigádnice Karolína Matějů

Českou republiku sevřela kazajka nouzového stavu. Kvůli boji s koronavirem vláda zásadním způsobem omezila volný pohyb svých občanů a uzavřela stát, jen dopravci, kteří k nám vozí zboží, případně vyvážejí naše výrobky za hranice, mohou překračovat naše hraniční hory a řeky.

Zbyněk Vlk si na serveru iHNed.cz položil otázku, zda tato opatření neznamenají víc problémů než užitku. Zda nám nehrozí, že ve jménu boje s koronavirem upadneme do osidel totality. Kvůli tomu, co se lidé dozvídají z médií, kde slýchají, co strašného se děje v Itálii, jsou náchylnější k tomu, nechat si své svobody sebrat. Kdyby média pouštěla raději záběry z Německa, lidé by podle Vlka viděli, že se situace dá zvládnout a není třeba podléhat strachu.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí
Náš strach by se podle autora mohl zmenšit i tehdy, pokud bychom si uvědomili, že v České republice rok co rok umírají lidé na chřipku či při autonehodách. Na 30 tisíc lidí umírá na rakovinu.

Opravdu si někdo myslí, že ten virus ze světa prostě zmizí? Ne, tohle všechno je precedens, pokud takováto opatření tak zásadně omezující svobodu a demokracii jsou přiměřená v momentě, kdy máme 74 lidí s koronavirem v nemocnicích a tři zemřeli (spíše s ním než na něj), pak jsou přiměřená kdykoliv. A také neomezeně dlouho. Za současného stavu, kdy potřebuje hospitalizaci asi deseti procent nakažených a kdy máme v nemocnicích 77 tisíc lůžek a 3 500 plicních ventilátorů (jejichž počet se brzy zvýší cca na pět tisíc), bychom měli bez vážnějších problémů zvládnout 100 tisíc i více (píše se i 500 tisíc) současně nakažených. Jen by bylo dobré s předstihem školit a nabírat zdravotní sestry, a to v tuzemsku i v zahraničí. Namísto toho předseda krizového štábu hrozí lidem úplným zákazem vycházení už při deseti tisících nakažených a hrozí i uzavřením hranic na dva roky (což bez bližší časové specifikace podporuje i premiér). Ukazuje se, jak velkou chybou bylo postavit do čela takovéhoto úřadu specialistu. Specialista vidí jen svůj výsek reality, ale už nikoliv konsekvence širší, celospolečenské. Specialista je dobrý rádce, ale zlý pán,“ varoval Vlk.

Příklad z Jižní Koreje podle Vlka ukazuje, že není třeba přijímat plošná opatření, která zastaví život v zemi. Je třeba testovat občany a nakažené je třeba izolovat a poskytovat jim lékařskou péči, dokud se nevyléčí nebo v horším případě zemřou.

Ale pokud naše země zůstane uzavřena ještě delší dobu, podle Vlka nám hrozí hlad.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí
„Jen podotýkám – u nás se to 15 tisíci studenty, kteří by místo do škol šli pomáhat zemědělcům (ano, také jsem ještě zažil povinné chmelové brigády), nevyřeší. Většina potravin putuje Evropou, tedy i kdyby studenti naše zemědělství zachránili, potraviny z jiných částí Evropy k nám nedorazí. V postižených zemích se také, stejně jako u nás, rozjíždějí kampaně na získání studentů a nově nezaměstnaných, ale to může pokrýt jen zlomek potřeby pracovníků, navíc půjde o lidi nezkušené, tedy v této práci pomalé a neefektivní, kteří však na druhou stranu nebudou ochotní pracovat za nízké mzdy a bydlet v provizorních ubytovnách. Co se tedy dá dělat? Buď vlády přikročí k dalšímu drastickému omezení svobod a své občany k těmto pracím prostě donutí, přičemž pak si lze představit už i dozorce s bičem, protože donucený člověk nikdy nebude pracovat ochotně, a tedy kvalitně. Anebo nás v létě a v dalším roce, až dojdou zásoby toho, co je zatím z loňska ve skladech, čeká kritický nedostatek potravin za vysoké ceny,“ napsal publicista. 

Autor se obává ještě jedné věci. Že ve jménu boje s koronavirem rezignujeme na boj s globálním oteplováním, čímž notně ztížíme život našim dětem a vnoučatům.

„Obávám se, že koronavirus, tedy záchrana těch nejstarších, bude znamenat obětování těch nejmladších – prostě proto, že ty důsledky klimatických změn přicházejí postupně a že ‚klimatická změna‘ nemá kolonku v počtu úmrtí. A možná (ale to je spekulace) i proto, že mladí podle průzkumů nepreferují současné vládní strany, nejsou tedy jejich ‚cílová skupina‘, na niž by se politicky vyplatilo cílit opatření,“ upozornil Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…