Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oběť moderních otrokářů z Česka promluvila: Ukradli mi důstojnost, vzali mi práva

Britský soud uznal vinu gangu otrokářů, oběti byly i z Česka.
Britský soud uznal vinu gangu otrokářů, oběti byly i z Česka.  (Autor: Policie)
Autor: jžk - 
31. března 2020
18:17

Založení bankovního účtu, přístup ke zdravotní péči, manželství... Málokdo by si dokázal představit život bez základních svobod, které většina z nás považuje za samozřejmost. Pro bývalé oběti gangu českých a slovenských otrokářů to tak snadné bohužel není.

Sabina, jejíž jméno bylo kvůli zachování anonymity pozměněno, se rozhodla svůj příběh svěřit Manchesterskému deníku M.E.N. a osvětlit tak situaci, do které byla násilím vtažena. Chtěla by začít nový život poté, co ji Julius Rigo znásilňoval a nutil ji prodávat své tělo v ulicích Manchesteru za pouhých 300 Kč.

To ale není tak snadné. "Chtěla bych se vdát, ale nemůžu," smutní Sabina. Byla totiž nucena uzavřít manželství s cizím státním příslušníkem kvůli britskému občanství a technicky vzato je stále vdaná. Mimo jiné si marně snažila založit bankovní účet, proto je nucena brát práci jen s výplatou na ruku. Tvrdí ale, že i přes to platí daně. V současné době nemůže najít lepší práci jak umývání aut, protože jí její doklady vzali otrokáři.

Julius Rigo byl v Česku odsouzen k osmnácti letům ve vězení za obchodování s lidmi, znásilnění, vydírání a bigamii. Sabina popsala, že by ji nechal vyhladovět, kdyby nevydělala dost, zatímco uvěznění muži byli biti a nuceni pracovat do úmoru v automyčce na jihu Manchesteru.

Jeho manželka, Darina Rigová (32) je odsouzena k devíti letům ve vězení za obchodování s lidmi, zatímco jejich spolupachatel Karel Ádám (48) dostal šest let. Dalšími odsouzenými byl i Juliův bratr Josef Rigo (33) a sexuální pracovnice Blanka Sárkoziová (42), kteří dostali 18 měsíců a dva roky.

Sabinino strádání skončilo až ve chvíli, kdy si pro ni přišli imigrační úředníci do auto myčky, kde pracovala. Strávila tři měsíce v imigračním zadržovacím středisku, kde nakonec promluvila s právním zástupcem, který ji uznal jako oběť moderního otroctví.

Jizvy na duši a posttraumatická stresová porucha, to je to, co si Sabina odnesla z rozhodnutí věřit špatným lidem. "I kdybych se stokrát omyla, uvnitř se pořád budu cítit pošpiněná. Chci změnit svůj život a konat dobro, protože to mě posilní," dodala ke svému utrpení Sabina.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání