Legendy Západu – pořádná westernová zábava

Sponzorované odkazy:

Legendy Západu – pořádná westernová zábava

Prostředí divokého západu je spojeno s mnoha mýty, povídačky, ale i historickými událostmi a je to jedno z nejpopulárnějších obdobích, co se týče různých filmů, her, knížek, a i dětských fantaziích. Kdo si alespoň jednou nehrál na šerify, bandity, kovboje, indiány? Filmů s touto tématikou je nespočet, i když v poslední době žádné pořádné westernovky asi nenajdete.

Oficiální náhled na hruOficiální náhled na hru

Co se týče her, tak zde je to lepší nemůžeme zapomenout na Red Dead Redemption 2, který není pouze nejlepší westernovou hrou, ale jednou z nejlepších her pro tuto generaci konzolí. Samozřejmě ani deskové hry nemohou zůstat pozadu, a tak tu máme velmi očekávané Legendy Západu, jestli naplnily svá očekávání se dočtete dále.

Tady začíná zábavaTady začíná zábava

Tas kolty šerife

Začneme balením, jedná se o větší deskovou hru, takže ve vaší poličce zabere opravdu dost místa. V útrobách krabice najdeme velkou herní plochu, složenou z místa pro některé karty, bodování, stupnice věhlasu, a především herní mapy. Už takhle je potřeba pro hru dost místa, a to kromě této herní plochy budete potřebovat místo pro hráčské karty, přehledové karty, obchod a místo na odkládání vyřazených karet.

Dále nalezneme spousty různých žetonů, zlatých nugetů, několik balíčků karet, označovacích kostek, velkých herních kostek, postaviček osobností westernu a skládací insert na karty. Tentokrát nebudu zabředávat do přesných počtů a popisování jednotlivých komponentů, jelikož je jich hodně a je potřeba v recenzi zmínit důležitější věci. Co se týče zpracování, tak bych pochválil vše kromě hráčských karet, které slouží jako takový inventář hráčské postavy. Totiž síla materiálu by mohla být pevnější a kvalitnější jinak postavy, karty či žetony jsou zpracovány velice dobře.

Teď je na řadě banditova skrýšTeď je na řadě banditova skrýš

Připrav se na smrt kovboji

Tuto deskovou hru můžete hrát hned dvěma způsoby. První je takový běžný způsob hraní deskových her, a to na vítězné body. Tudíž plánujete své tahy a činnosti dle toho za co vám přiteče nejvíce vítězných bodů, tedy bodů věhlasu. Což je vesměs zábavné, ale vzhledem k tomu, že bez přídavků je i hra přes svoji velikost docela osekaná, nebo některé činnosti nemají příliš veliký smysl (po pár hrách už tolik neláká k dalšímu hraní), tak druhá možnost, jak hru hrát může tento neduh více či méně potlačit.

Pak tu máme druhý způsob hry, který bych nazval takovým příběhovým režimem, ten je sice lepší hrát alespoň ve čtyřech hráčích, aby bylo všech rolí dosytnosti, ale za to nabízí úplně odlišný zážitek. Zážitek ve, kterém se můžete opravdu vžít do své role ostříleného kovboje divokého západu, a to ať už pod záštitu zákona, nebo jako prohnilý bandita lačnící pouze po zisku.

Ptačí perspektivaPtačí perspektiva

V tomto režimu jsou nejdůležitější příběhové karty, které vás motivují k dalšímu postupu, bohužel i tady se ale úkoly opakují. Pokud chytnete partu skvělých hráčů, tak si i jednotlivé příběhy můžete obohacovat o svoje nápady a celkově si tak vylepšovat svůj westernový zážitek.

Příběhu napovídají i jednotlivé karty hrdinů, každý hráč si zvolí kartu svého hrdiny. Kromě toho, že každá postava má trošku odlišné základní vybavení, počet pokerových karet, nebo finančních prostředků, tak se na své kartě můžete dočíst historického úvodu. Díky tomu se vám dostane jak menšího vzdělání, tak i pořádný příběhový základ pro další hraní a vžití.

Hra připravenaHra připravena

Pokerový hráč, zlatokop, bandita, strážce zákona, nebo rančer

Pokud si to doposud shrneme, tak hra nabízí dvě varianty hry plus tu máme ještě trošku odlišnou verzi hry, pokud hrají pouze dva hráči, tak do hry vstupuje Muž v černém, což je další menší balíček karet. Co se týče kvality materiálu a kvantity, tak zde nemáme skoro co vytknout a co všechno vlastně na rozlehlé herní mapě můžeme dělat? První činností je samozřejmě pohyb se svými postavami po mapě, která má své omezení, takže za jediný tah nemůžete, kam se vám jen zlíbí. Druhým krokem jsou karty akce, pak nemůžeme zapomenout na souboje mezi hráči, ať už se jedná o gentlemanské duely, nebo zatýkání a přepadávání. Duel je pouze o věhlas, ale zbylé dvě interakce přináší i další zisk.

V poslední řadě můžeme provádět různé akce dle daných lokacích. Na ranči můžete přenášet dobytek napříč dalším rančem a tím získat extra odměnu, jelikož ho takto kradete, nebo ho můžete dovést na nádraží a zde dobytek prodat legální cestou. V dolech těžit zlaté nugety, které lze následně prodat v bance, ale pozor na bandity. V obchodě nakupovat nová vybavení. V salónu si zahrát variantu lehčího pokeru, nebo v kabaretu uspořádat pořádnou oslavu a tím získat další bod věhlasu. Pak tu máme banku, kde kromě prodávání zlata můžete provést její přepadení, což je vždy velké riziko s velkým ziskem. Skrýš je pro strážce zákona něco jako banka pro bandity a už nám zbývá jen lékař u kterého se můžete nechat ošetřit. A v každé lokaci si můžete najít poctivou práci a vydělat si nějakou tu kačku bez rizika.

Vše připraveno na další hruVše připraveno na další hru

Verdikt

Legendy západu jsou i přes veškerou kritiku, že se brzy hra ohraje, nebo že by jí slušelo více činností, či příběhového vyřádění velice dobrou hrou a možná i tou nejlepší s westernovou tématikou. Sice nám k dokonalosti vždy něco chybí, ale fanoušci divokého západu si rozhodně přijdou na své a vzhledem i k pořizovací ceně hry, která ve srovnání s jinými stejné velikosti a obsahu, je velice přívětivá můžeme hru jen doporučit.

Hodnocení redakce:  88 %

Výhody:

  • Parádní westernový zážitek
  • Kvalitní materiál karet, postav a herní mapy
  • Příběhový podtext hry
  • Větší míra volnosti
  • Přizpůsobená pravidla pro dva hráče

Nevýhody:

  • Největší zábava začíná alespoň při čtyřech hráčích
  • Herní přehledy by mohli být z lepšího materiálu

Článek Legendy Západu – pořádná westernová zábava byl publikován 31. března 2020 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (22).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...