<

Hokej v číslech: Nejlepší hráči v přesilovkách

Foto: David Peška, hokej.zlin.cz

Nejlepší týmy uplynulého ročníku v početních výhodách jsme vám již představili, nyní je čas se podívat na TOP hokejisty v přesilovkách.

Existuje celá řada způsobů, jak bychom při výběru mohli postupovat. Protože však mají různí hráči v početních výhodách různé role, rozdělíme si anketu na několik podkategorií. V těch si určíme vítěze.

Nejlepší střelec

LIBOR HUDÁČEK (Bílí Tygři Liberec)

Společně s Milanem Gulašem se dělí o pozici nejlepšího střelce v přesilovkách (13 branek), v relativních hodnotách přepočítaných na 60 minut však oba zaostávají. Hudáček je s 3,9 brankami za 60 minut hry v přesilovkách sedmý, Gulaš osmý. Tak co z něj dělá vítěze?

Zejména fakt, že první dva v pořadí Martin Zaťovič (4,5) a Michal Kovařčík (4,4) mají přemrštěné úspěšnosti střelby a ve střeleckých statistikách zdaleka nevysílají tolik střel. To samé se dá říci i o dalších hráčích, kteří zaznamenali v relativních číslech více gólů než Hudáček.

Slovenský forvard byl druhým nejčastějším střelcem z prostoru slotu, a to jak ve střeleckých pokusech (23,8), tak klasických střelách na branku (12,6). Silného konkurenta měl v Peteru Muellerovi, který obě tyto statistiky ovládl, ale brněnský forvard oproti Hudáčkovi proměnil jen polovinu střel.

Další adepti: Peter Mueller (HC Kometa Brno), Matyáš Kantner (HC Škoda Plzeň), Luboš Rob (HC Škoda Plzeň)

Nejlepší nahrávač

PETR HOLÍK (HC Kometa Brno)

Tady nebylo o čem. Petr Holík byl v celkovém počtu asistencí (16) v početních výhodách až pátý, ale to bylo ovliněno především zraněním. V relativních hodnotách těsně ztrácí na prvního Michala Birnera (oba mají těsně přes 8 asistencí za 60 minut), ale jednoznačně kraluje statistikám přihrávek na střelecké pokusy.

Přihrávky na střelecké pokusy (i ze slotu), přihrávky na střelecké pokusy (i ze slotu) z první – ve všech byl jednoznačně na čele. V křižných nahrávkách na střelecké pokusy ze slotu mu patřila čtvrtá příčka.

Další adepti: Milan Gulaš (HC Škoda Plzeň), Michal Birner (Bílí Tygři Liberec), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň/HC Verva Litvínov)

Nejlepší hráč do předbrankového prostoru

TOMÁŠ MERTL (HC Škoda Plzeň)

Pouze Michal Bulíř dal stejně gólů z dorážek jako Tomáš Mertl. Plzeňský útočník byl ale lepší v počtu střeleckých pokusů ze slotu (20,2) i střel na branku ze slotu (12,1) za 60 minut, v obou případech se řadil alespoň do elitní šestky. Mapu střeleckých pokusů ze slotu, které v přesilovkách vyslal, si můžete prohlédnout níže.

Mapa střeleckých pokusů ze slotu vyslaných útočníkem Tomášem Mertlem při přesilovkách v sezoně 2019/20.

Mapa střeleckých pokusů ze slotu vyslaných útočníkem Tomášem Mertlem při přesilovkách v sezoně 2019/20.

Mezi adepty se kromě 187 centimetrů vysokého Bulíře řadil také o centimetr vyšší Richard Jarůšek, jenž těsně ovládl statistiku dorážek před brankou (měl o 0,2 více než Mertl).

Práce v předbrankovém prostoru ovšem není jen o výšce, ale také orientaci, z níž pramení střely ze slotu. A právě v ní byl 1,75 metru vysoký Mertl lepší než oba jmenovaní. V dorážkách mu navíc patřila třetí příčka těsně za Jarůškem a těsně před Bulířem.

Další adepti: Michal Bulíř (Bílí Tygři Liberec), Richard Jarůšek (HC Verva Litvínov), Samson Mahbod (HC Verva Litvínov)

Nejlepší obránce

LADISLAV ŠMÍD, Bílí Tygři Liberec

Nejlepším obráncem na přesilovky jsme nakonec zvolili Ladislava Šmída, s 21 body nejproduktivnějšího beka v přesilovkách a celkově pátého nejproduktivnějšího hokejistu. Konkurenci měl ale velkou.

Jan Košťálek byl totiž nejlepším střelcem mezi obránci se 60 a více odehranými minutami – zaznamenal pátý nejvyšší počet střeleckých pokusů ze slotu a dal nejvíce gólů. V přihrávkách ovšem výrazně zaostával. Michal Moravčík exceloval v nahrávkách, ale ve střelbě se řadil na dno.

To Šmíd také nebyl zrovna nejpilnějším střelcem, rozdávání puku však byla jeho parketa. Statistiky na grafice (↑) hovoří výmluvně.

Další adepti: Jan Košťálek (HC Sparta Praha), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň/HC Verva Litvínov), Brady Austin (Rytíři Kladno)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz