Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

1. duben, apríl…

Normálnì by se slušelo pøipomenout, ¾e dnes má svátek podle obèanského kalendáøe Hugo a podle církevního kalendáøe Makarius - Blahomír.

Podle jazykovìdcù vychází jméno Hugo ze staronìmeckého hugu, co¾ oznaèovalo ducha nebo mysl. Hugo tedy znamená toté¾ co duchaplný. Jmenovali se tak mnozí francouzští støedovìcí teologové a dva z nich jsou pøipomínáni právì 1. dubna.

Biskup Hugo z Grenoblu se narodil roku 1053 v Chateauneuf-daIsére ve Francii. Stal se biskupem a v tomto úøadu slou¾il více ne¾ padesát let. Ovšem poèátky jeho práce byly svízelné. Ji¾ dva roky po vysvìcení se zalekl všech slo¾itých problémù, které pøed ním stály, a uzavøel se radìji v benediktinském klášteøe. Teprve na rozkaz samotného pape¾e Øehoøe VII. se úøadu opìt ujal. Úèastnil se zalo¾ení kartuziánského øádu, který po celý ¾ivot podporoval.

Zemøel 1. dubna 1132 v Grenoblu a ji¾ dva roky po své smrti byl svatoøeèen. Jeho ostatky byly uctívány v grenobelské katedrále. V šestnáctém století padly do rukou hugenotù, kteøí je veøejnì spálili.

Biskup Hugo se stal patronem mìsta Grenoblu a lidé se k nìmu modlí pøi bolestech hlavy. Druhým oslavencem je cisterciácký opat Hugo z Bonnevaux. Byl synovcem pøedešlého svìtce a zaslou¾il se prý o smír mezi Bedøichem I. a pape¾em Alexandrem III., kdy¾ slo¾itì jednali o benátském míru. Zemøel kolem roku 1194.

V církevním kalendáøi dnes slaví svátek Makarius, který se u¾ dlouhou dobu pøekládá do èeštiny jako Blahomír èi Blahoslav a znamená tedy zcela logicky toté¾ co blahoslavený. Makarius byl opatem caøihradského kláštera. Za obrazoboreckých bouøí, rozpoutaných v osmém století proti obrazùm a sochám v chrámech, hájil díla výtvarného umìní a bránil jejich nièení, co¾ bylo jistì sympatické, osvícené a Bohem oslavené. Tehdy se však vdìku nedoèkal a byl poslán do vyhnanství, kde roku 820 zemøel.
 
***
 

 
Ale jak u¾ bylo v úvodu napsáno – dnes se také slaví první apríl. V tento  den bylo snad odjak¾iva povoleno spoleèensky ¾ertovat a "vyvádìt" své bli¾ní aprílem. První duben je klasickým svátkem šprýmaøù, jim¾ prý vládne nordický bù¾ek Loki. Ve starém Øímì pak byl tohoto dne ¾enský svátek Fortuny virilis, co¾ znamená mu¾ské èi mu¾né, hledající dobrý vztah k mu¾ùm a podléhající Venuši. Pùvodnì se k této bohyni modlily v¾dy 1. dubna ¾eny ni¾šího stavu, a to dokonce v mu¾ských lázních. Aè to zní podivnì, prosili prý zde za štìstí svých mu¾ù, kteøí byli ovšem v tu dobu doma, nebo pro zmìnu zase pobývali v ¾enských lázních.
 
***

První duben nepatøí jen aprílovým ¾ertíkùm, ale i všem opeøencùm. U¾ více ne¾ 100 let se tento den slaví Mezinárodní den ptactva.

Prvního dubna roku 1906 byla toti¾ podepsána mezinárodní Konvence o ochranì u¾iteèného ptactva. A právì na památku podpisu této konvence se ji¾ od roku 1906 slaví 1. duben jako „Mezinárodní den ptactva“. Jedním z jeho hlavních cílù je obrátit pozornost veøejnosti k nebezpeèím ohro¾ujícím ptáky na celém svìtì a pomoci tak jejich ochranì a ochranì jejich stanoviš».

K efektivní ochranì ptactva tedy nestaèí pouhá ochrana jednotlivých druhù, ale spolu s ní je zároveò nutná i ochrana stanoviš» tìchto druhù.
 
Zdenka Franková
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 01.04.2023  20:41
 Datum
Jméno
Téma
 01.04.  20:41 Vladimír Køí¾
 01.04.  16:58 Von
 01.04.  09:33 Vesuviana