Ondřej Kuchař
1. dubna 2020 • 04:40

TOP 10 mizerných posil Sparty: Elitní střelec, bahamský rapl i Zámorský

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Ne všechno se vždy povede. Platí to také o přivádění hokejových posil. Své o tom vědí i v pražské Spartě. Za posledních deset let do svých služeb v rámci touhy po úspěchu přiváděli všelijaké hráče. Občas ale sáhli vedle, jindy je zase zradilo hráčovo zdraví. Podívejte se na soupis deseti nejhorších posil Sparty za poslední dekádu. Najdete v něm nejlepšího slovenského střelce i bijce s bahamskými kořeny, kterého stíhala policie.

  • Marek Bartánus

    útočník, Slovensko
    2010/11
    bilance ve Spartě: 62 zápasů, 19 bodů (11+8)

    Do Sparty přicházel jako nejlepší střelec slovenské extraligy. V dresu Liptovského Mikuláše nastřílel 28 branek a v tabulce kanonýrů předčil Pálffyho, Pardavého nebo Krotáka. Do Prahy přicházel ve 23 letech jako velký příslib do budoucna. Předpoklady ale nenaplnil. Pověst snajpra nechal na Slovensku. Další rok ho Sparta poslala na hostování do Karlových Varů, kde však Bartánus vydržel jen 7 zápasů, aby se poté vrátil na Slovensko. Aktuálně působí v Banské Bystrici.

    Marek Bartánus v dresu Sparty Marek Bartánus v dresu SpartyFoto Michal Beránek (Sport)

  • Adam Lapšanský

    útočník, Slovensko
    2011/12
    bilance ve Spartě: 41 zápasů, 12 bodů (6+6)

    Také Lapšanského brala Sparta jako velký talent našich východních sousedů. Měl být příslibem let budoucích. Nestalo se. Bylo mu 20, když nasázel za Poprad 21 gólů. Za sebou měl dva šampionáty do 18 let a jeden do 20 let. U Pražanů ale nedostal „čuchnout“. Hrál málo minut, klub ho nakonec poslal o soutěž níž do Chomutova. V první lize pobyl Lapšanský ještě druhý rok své české anabáze. Na sezonu 2013/14 už se však vrátil domů do Popradu, jehož dres stále obléká.

    Adam Lapšanský právě vstřelil branku Jakubu Šindelářovi. Adam Lapšanský právě vstřelil branku Jakubu Šindelářovi.Foto Barbora Reichová (Sport)

  • Travis Gawryletz

    obránce, Kanada
    2012/13
    bilance ve Spartě: 19 zápasů, 3 body (0+3)

    Jako no-name týpka ho do Česka přivedly z hlubokých vod ECHL Karlovy Vary. Sezona se Gawryletzovi povedla, a tak o něj projevila zájem Sparta. Odehrál však jen 19 utkání, ve kterých se gólově neprosadil. Jeho čas na ledě se zmenšoval, až skončil Kanaďan na tribuně. Projevily o něj zájem Pardubice, kde nakonec sezonu dohrál. Další ročník to ještě zkoušel v maďarském Fehérváru, ale ani tam se nechytil, tak v 29 letech pověsil brusle na hřebík a dal se na dráhu rozhodčího. A udělal dobře. Dnes je čárovým sudím v NHL.

    Travis Gawryletz nesplnil ve Spartě očekávání. Travis Gawryletz nesplnil ve Spartě očekávání.Foto Barbora Reichová (Sport)

  • Rastislav Staňa

    brankář, Slovensko
    2014/15
    bilance ve Spartě: 13 zápasů, průměr 2,57 a úspěšnost 90,3 %

    Po rozvodu s gólmanem Tomášem Pöpperlem chtěla Sparta brankoviště postavit na Slovákovi Staňovi. Ten přicházel jako top evropský brankář. Prošel Amerikou, Švédskem, pět let chytal KHL. Tři roky za CSKA Moskva. V roce 2002 pomohl Slovensku k zisku zlata na MS. V Praze měl pokračovat ve skvělé kariéře. Nestalo se. Zastavilo ho totiž vlastní zdraví. Lékařské testy odhalily vážné problémy se srdcem. Staňa přerušil kariéru, snažil se léčit a vrátit se. Žádný další zápas ale nepřidal, v roce 2016 oznámil definitivní konec kariéry.

    Brankář Rastislav Staňa skončil ve Spartě kvůli problémům se srdcem. Následně kvůli nim ukončil kariéru Brankář Rastislav Staňa skončil ve Spartě kvůli problémům se srdcem. Následně kvůli nim ukončil kariéruFoto Michal Beránek (Sport)

  • Ryan Glenn

    obránce, Kanada
    2015/16
    bilance ve Spartě: 14 zápasů, 3 body (0+3)

    Za mořem se potloukal nižšími ligami, dobré jméno si udělal až v Evropě. Do Sparty přicházel Glenn po pěti povedených sezonách ve Finsku, v posledním roce slavil s Oulu titul. V Praze ale od začátku ročníku paběrkoval. Když ho před Vánoci na několik zápasů vyřadilo ze hry zranění, po vyléčení se už do sestavy nedokázal vrátit. Jeho anabáze skončila velmi rychle. Sezonu dohrál ve Finsku, jeho kariéra šla ale dál dolů. Prošel EBEL, Slovenskem a dnes působí v Lustenau v Alpské hokejové lize.

    Kanadský obránce Ryan Glenn na tréninku Sparty Kanadský obránce Ryan Glenn na tréninku SpartyFoto Michal Beránek / Sport

  • André Deveaux

    útočník, Bahamy/Kanada
    2016/17
    bilance ve Spartě: 5 zápasů, 3 body (1+2)

    Tohle je ta vůbec nejbizarnější posila Sparty za poslední dekádu. Kanadský rváč s bahamskými kořeny André Deveaux. Za sebou měl 31 zápasů v NHL (samozřejmě bez gólu) a ročníky, kdy hravě pokořil metu dvou stovek trestných minut. V play off druhé švédské ligy v roce 2015 šíleným způsobem napadl při rozbruslení soupeře, dostal několikaměsíční distanc, stíhala ho dokonce policie. Další sezonu vůbec nehrál. V létě 2016 ale dostal nabídku na zkoušku od Sparty. Uspěl. Podepsal smlouvu do konce sezony. Nakonec však v Praze odehrál jen pět zápasů.

    Kanaďan André Deveaux usiluje o smlouvu v pražské Spartě Kanaďan André Deveaux usiluje o smlouvu v pražské SpartěFoto Twitter.com/@HCSpartaPraha

  • Vinny Saponari

    útočník, USA
    2017/18
    bilance ve Spartě: 15 zápasů, 7 bodů (1+6)

    V juniorském věku měl pověst nadějného hráče. Zahrál si na dvou šampionátech do 18 let, draftem prošel v roce 2008 ve čtvrtém kole. Talent ale nenaplnil. Potloukal se nižšími zámořskými ligami, když pak v létě 2016 odešel do Evropy a upsal se norskému Frisku Asker. Sezona se mu povedla, všimla si ho Sparta. Jenže Saponari byl od samého začátku sezony na hraně sestavy, nakonec se do ní vůbec nevešel. Počátkem prosince tak jeho krátké angažmá v Praze skončilo.

    Americký útočník Vincent Saponari poznal sílu olomouckého bek Lukáše Galvase Americký útočník Vincent Saponari poznal sílu olomouckého bek Lukáše GalvaseFoto Michal Beránek / Sport

  • Petr Zámorský

    obránce, Česko
    2017/18
    bilance ve Spartě: 15 zápasů, 2 body (2+0)

    Na tuhle krátkou etapu své kariéry Zámorský nevzpomíná rád. Ve Spartě podepsal po dvou letech ve Švédsku jako člen širšího reprezentačního kádru. Velká očekávání svá i klubu ale nenaplnil. „Představy nesplnil, může si hledat jiné angažmá,“ říkal tehdejší manažer Michal Broš. Nakonec odešel do Hradce, opačným směrem Pražané dostali Richarda Jarůška. Zámorský odehrál za Spartu jen 15 zápasů, zapsal devět minusových bodů a pakoval se.

    Petr Zámorský v dresu hokejové Sparty v duelu proti Pardubicím Petr Zámorský v dresu hokejové Sparty v duelu proti PardubicímFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Alexander Reichenberg

    útočník, Norsko
    2017/18
    bilance ve Spartě: 42 zápasů, 14 bodů (6+8)

    Do Sparty přišel se slušně odehraným mistrovstvím světa 2017 v zádech a několika slušnými sezonami doma v Norsku. Od trenérů dostal na startu ročníku prostor, naskakoval v prvním útoku po boku Jaroslava Hlinky a Petra Vrány. Jejich přesné přihrávky ale rychlonohý Reichenberg proměňovat nedokázal. Patřil k nejhorším hráčům v plus/minus, na rozdíl od Saponariho aspoň sezonu ve Spartě dohrál. Pak se ale v tichosti uklidil zpátky do Norska.

    Nor Alexander Reichenberg ve Spartě odehrál 42 zápasů Nor Alexander Reichenberg ve Spartě odehrál 42 zápasůFoto Jaroslav Legner / Sport

  • Arturs Kulda

    obránce, Lotyšsko
    2017/18
    bilance ve Spartě: 6 zápasů, 0 bodů

    Přišel a zase brzy odešel. Tak by šla ve stručnosti popsat krátká epizoda pražského působení Lotyše Kuldy. Se Spartou se dohodl 31. ledna 2018 jen těsně před uzávěrkou přestupů. K týmu se však připojil až o několik týdnů později. Nakonec stihl jen tři zápasy základní části a tři duely předkola play off, kde Pražany v nejkratším možném čase vyndal Liberec. Kulda nic extrémně nepokazil, ničím nenadchnul. Brzkým koncem v play off skončila i jeho sparťanská štace.

    Mizerné posily Sparty: Zámorský, elitní střelec, ale i bahamský rapl
    Video se připravuje ...

    Lotyšský obránce Arturs Kulda nastoupil za Spartu k šesti utkáním Lotyšský obránce Arturs Kulda nastoupil za Spartu k šesti utkánímFoto Twitter/HCSpartaPraha

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud