Sissoko & Sissoko – písně o míru a solidaritě

Sissoko & Sissoko – písně o míru a solidaritě
1. dubna 2020 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Album Sissoko & Sissoko je společný projekt dvou hudebníků z afrického Mali, bratranců Ballakeho a Baby Sissokových. Oba hrají na tradiční strunné nástroje – jeden na koru, druhý na ngoni. O tom, jak jejich společné album vzniklo, jsme v pořadu Jak se vám líbí telefonicky hovořili s Babou Sissokem. Poslechněte si pořad z našeho archivu.

Rozhovor s Babou Sissokem, hudebníkem z Mali

Jak vznikl nápad, že natočíte album se svým bratrancem Ballakem?

Byl to můj nápad, abychom natočili společné album. I poté, co jsme odešli z Národního orchestru v Mali, jsme hodně spolupracovali. Společně jsme například doprovázeli různé griotské zpěvačky z Mali. Jenže pak jsme se rozešli. Balake přesídlil do Fracie a já do Itálie, ale pořád jsem si říkal, že bychom měli ve spolupráci pokračovat. Každý jsme sice měli své vlastní projekty a svou hudbu, každý žijeme v jiné zemi, ale neměli bychom se jeden druhému ztratit. Napadlo mě tedy, že bychom mohli nahrát v duu album, které by představilo náš společný příběh. Po celou tu dobu jsme si občas telefonovali, vzpomínali jsme na to, co jsme spolu prožili. Jednoho dne jsem se svým nápadem oslovil svého známého, belgického producenta, kterému se myšlenka mého společného alba s Ballakem zalíbila. A s natáčením souhlasil i Ballake. Domluvili jsme si tedy čtyři dny nahrávání v belgickém Lutychu v jednom malém kostelíku, ale natáčeli jsme živě a celé album jsme měli hotové za dva dny. Ve zbývajícím čase jsem tedy nahrál ještě své sólové CD Amadran, které už také vyšlo. Takhle tedy vzniklo naše společné album s Ballakem, na kterém zpíváme o míru, o solidaritě a také o hodnotách kultury Mali. To duo byl tedy můj nápad.

O čem pojednávají texty vašich písní?

Mnoho našich textů hovoří o solidaritě. Zpíváme také o migraci a o tom, jak můžeme žít všichni společně. Zpívám také o otcích a matkách nás obou. Na albu jsou i písně o přátelství a o tom, jak se v poslední době proměňuje náš život. Svět se totiž mění a my se mu musíme přizpůsobit. Když totiž změny nepřijmeš, ocitneš se mimo dění. To vše se tedy v našich písních objevuje.

Vaše hudba stojí na kombinaci dvou tradičních strunných nástrojů, ngoni a kory. Je náročné tyt dva nástroje spojit?

Ta kombinace nástrojů je krásná a není na ní nic složitého. Když hraješ hudbu společně s někým jiným, je to už ze své podstaty krásné. Navíc hudba, kterou děláme my dva, je originální. Dáváme do ní svá srdce, lásku a respekt k naší kultuře. Nebylo na tom nic náročného, ať už jsem hrál na ngoni, zpíval nebo hrál na další nástroj, buben tamas, kterým začíná první skladba na albu. To všechno se s korou velmi dobře spojuje. Všechny tyto nástroje – kora, ngoni a tamas – jsou z jedné rodiny, všechny pocházejí z mandinské kultury. Proto nebylo těžké je kombinovat. Navíc jsme byli šťastní, že si můžeme po tak dlouhé době zahrát spolu. Při nahrávání tohoto alba jsme se tedy nesetkali s žádnou překážkou. Tvořili jsme je srdcem, a proto se tak povedlo. Otiskli jsme do něj svůj pravdivý příběh. Je to příběh o naší lásce k hudbě.

Album vyšlo loni na podzim. Měli jste možnost představit je živě?

Poté, co jsme album natočili, a poté, co vyšlo, jsme se každý věnovali opět svým vlastním projektům. Já mám například se svou dcerou duo Baba & Djana. Dále působím v třígenerační kapele opět se svou dcerou a také se svou matkou. Hraji ve skupině Mediterranean Blues nebo v projektu Griot Blues a v neposlední řadě vystupuji i sólově. Každý z nás má tedy spoustu svých vlastních aktivit. Proto jsme s Ballakem své první evropské turné v duu naplánovali až na konec roku 2020. První koncert se bude konat pravděpodobně v listopadu v Bruselu a bude to poprvé od vydání alba, co budeme hrát na veřejnosti společně. Musíme se ale předtím sejít, strávit spolu aspoň týden a být v dobré náladě.

Jako host na vašem albu hraje baskytarista Michel Hatzigeorgiou. Proč jste jej přizvali?

Michel Hatzigeorgiou je můj velký přítel. Hraje na baskytaru ve skupině Aka Moon, se kterou jsem hodně spolupracoval. S jejím členem Fabriziem Cassolem jsem byl v Mali, kde jsme vymysleli společný projekt skupiny Aka Moon a mých bratrů griotů. Kromě toho jsme pak ještě měli další projekt se skupinou Aka Moon a se zpěvačkami Oumou Sangaré a Rokiou Traoré. Michel je tedy můj oblíbený basista. Když jsme natáčeli album a přemýšleli nad hosty, hned jsem si vzpomněl na Michela. Pozvání jej potěšilo. Dal do projektu svou energii a bylo to krásné.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!