Přebytek veřejných financí loni klesl na 0,3 procenta HDP

Přebytek veřejných financí loni klesl na 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 0,9 procenta HDP. Přebytek tak loni klesl o 33,9 miliardy korun na 15,4 miliardy korun. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země EU dvakrát za rok.

Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V rámci veřejných financí loni vykázaly schodek ústřední vládní instituce, tedy vláda. Ten činil 31,7 miliardy korun, zatímco předloni to byl přebytek 9,1 miliardy korun. Naopak místní vládní instituce, mezi které patří například kraje nebo obce, loni zvýšily přebytek o 12,4 miliardy na 36 miliard korun. O 5,6 miliardy na 11,1 miliardy korun pak klesl přebytek u zdravotních pojišťoven.

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2019 přebytkem ve výši 15,4 mld. Kč, jenž v relativním vyjádření odpovídá 0,27 % HDP. Výše zadlužení sektoru dosáhla na konci roku 2019 úrovně 30,79 % HDP: https://t.co/hQ7FNcqPf0#čsú #rychlainformace #deficit #dluh

— ČSÚ (@statistickyurad) April 1, 2020

Statistici dnes zároveň revidovali údaje za roky 2016 až 2018. V informaci z loňského října uváděli, že přebytek veřejných financí byl v roce 2018 1,1 procenta HDP. Revize si vyžádala změna metodiky Eurostatu a nová data související především s příjmy z prodeje emisních povolenek. Příjmy z prodeje povolenek jsou nově zaevidovány jeden rok po okamžiku jejich prodeje. Dosud to bylo v okamžiku prodeje.

Podle údajů Eurostatu ještě před dnešní revizí ČSÚ byl dluh ČR předloni čtvrtý nejnižší v EU, přičemž průměr EU byl zhruba 80 procent HDP. V případě veřejných financí měla ČR šestou nejlepší hodnotu v EU.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Pro letošní rok lze čekat výraznější zhoršení hospodaření státu kvůli dopadům šíření koronaviru. MF například zvýšilo schodek letošního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Zároveň počítá letos s poklesem ekonomiky o 5,1 procenta.

Hlavní vlna restriktivních opatření přišla až ve druhé polovině března. "Očekáváme proto, že dubnový index klesne ještě hlouběji, když plně zaznamená dopady nákazy a s ní souvisejících opatření," dodala analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Na příkladu Číny, kde šíření nákazy kulminovalo před několika týdny, lze ale podle ní vidět, že vzpamatování může přijít záhy po zažehnání krize. Zveřejněná výrobní PMI již ukázala expanzi tamního průmyslového sektoru.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 

Více souvisejících

veřejné finance Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy