Soutěž s názvem MasterChef Česko je poutavá z jednoho důvodu. Na natáčení dohlíží zkušený tým, který nenechá nic náhodě. Všechno musí sedět, abyste vy, diváci u televizních obrazovek, byli spokojení. Atmosféru totiž nevytváří jen porotci a soutěžící, ale i drobné detaily, kterých si sotva všimnete.

„Štáb MasterChef Česko má zhruba 120 členů. Srdcem celého studia je přenosový vůz, ve kterém sedí deset lidí. Kromě hlavního režiséra a showrunnera (tedy hlavního mozku celé show) v něm najdete další osoby, které hlídají záběry na desítce obrazovek, kvalitu zvuku a také kvalitu materiálu,“ dozvíte se z materiálů televize Nova.

Soutěžící za celé natáčení uvaří celkem 3200 porcí vývaru

„Jeden natáčecí den trvá v průměru zhruba 13 hodin. Za celé natáčení štáb nasbíral více než 610 terabitů materiálu, což je jako 32 000 stažených celovečerních filmů v běžní kvalitě,“ píše se dále. Než se pořad začne vysílat je nezbytné ho sestříhat. Ve 12 střižnách tak střihači stráví v průměru 8640 hodin. Až posléze se soutěž může začít vysílat.

Za celé natáčení soutěžící zpracovali celkem půl tuny cibule. Uvařilo se 480 litrů vývaru. Ten se dohromady vařil přibližně 160 hodin. Soutěžící ho následně používali k podlévání nebo na výrobu omáček. Když to rozpočítáme na porce, vyjde nám číslo 3200.

Putují zbytky jídla do koše?

Další zajímavostí je, že v kuchyni soutěže bylo použito 187 kg másla. Výsledná cena takového množství je 30 000 korun. Veškeré pokrmy od účastníků ochutnává po celou dobu porota, jenž má již druhým rokem stejné složení. Tvoří ji Radek Kašpárek, Přemek Forejt a Jan Punčochář.

Potraviny, které se nezpracují, rozhodně neputují do koše. „To končí v potravinové bance, ostatní sní porota,“ potvrzují nám z produkce. Jedna z nejpodstatnějších věcí je, vzhledem k tomu o jaký typ pořadu se jedná, jak porotci vypadají. V zásobě musí mít pochopitelně několik outfitů jen pro účely natáčení.

Kašpárek má přes 10 obleků, Forejt 35 triček

Jan Punčochář je elegán tělem i duší. Rád nosí saka a v nich ladící kapesníčky. V loňském ročníku jste ho mohli spatřit především v modrém obleku, letos střídá více modelů. Má celkem šest obleků, 20 kapesníčků, 16 na míru šitých košil a pět párů společenských bot.

Přemek Forejt má raději sportovnější módu. V šatníku má 35 triček, deset košil a 16 kusů sak a mikin. Nejmladší člen poroty tráví čas spíše než v kostymérně, v maskérně. Jeho dlouhé vlasy vyžadují totiž přípravu.

Prim hrají barevné zástěry. Ušít se jich musely stovky

„Radek Kašpárek obléká pouze černou. I když se to nezdá, i on má svou skříň v kostymérně MasterChefa. Má více než deset identických kalhot, triček a sak. Největší prim ovšem hrají zástěry různých barev. Pro letošní řadu se jich šilo zhruba 250,“ dočtete se.

Při natáčení musí na jedničku fungovat také studio. To napájí v jeden moment 60 000 watů. Odpovídá to 1500 běžných žárovkám, v úsporných žárovkách je to dokonce 10 000.