Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nemocnice Na Františku se nově postará o seniory nakažené koronavirem. K dispozici má devět lůžek

Autor: veef - 
1. dubna 2020
13:13

Nemocnice Na Františku je od středečního odpoledne připravena přijmout seniory nakažené virem SARS-CoV2. Nemocnice zřídila speciální koronavirovou expektační stanici (KOVES). K dispozici tu bude devět lůžek především pro seniory a podle ředitele nemocnice Davida Erharta je hlavní výhodou to, že je nové oddělení KOVES zcela oddělené od zbytku nemocnice.

Nové oddělení KOVES v nemocnici Na Františku se bude starat o seniory nakažené virem SARS-CoV2 Nové oddělení KOVES v nemocnici Na Františku se bude starat o seniory nakažené virem SARS-CoV2 | Nemocnice Na Františku
Ústřední krizový štáb se obrátil na Městskou část Praha 1 s žádostí o pomoc v souvislosti s nárůstem onemocnění koronavirem u seniorů v domovech důchodců. Starosta Prahy 1 Petr Hejma s ředitelem nemocnice přes víkend vymysleli plán, jak vyhovět požadavkům krizového štábu. „Už před třemi týdny jsme z uzavřeného chirurgického oddělení plánovali udělat místo, kde bychom případně hospitalizovali naše pacienty s nakažené koronavirem. V současné době naštěstí žádného takového pacienta nemáme, i proto byla domluva jednodušší,“ vysvětlil ředitel Erhart.

Nemocnice umístila KOVES do prostor chirurgického oddělení, které je z kapacitních důvodů nyní uzavřené. „Ve třech pokojích máme k dispozici 9 lůžek. U vstupu do oddělení jsme vybudovali takzvaný vstupní filtr, kde bude probíhat dekontaminace. Výhodou je také úplné oddělení od zbytku nemocnice, a to včetně stravování. Spolupracujeme také s hasiči, kteří nám přislíbili pomoc s dekontaminací okolí nemocnice,“ doplnil ředitel. První pacienti přijedou do nemocnice ve středu ve 13 hodin. Jedná se o 3 muže a 3 ženy.

Pochvala od Prymuly

Za rychlou reakci poděkoval nemocnici i městské části i náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula: „Řada subjektů hledá důvody proč se do podobné výzvy nezapojit. Tady velmi oceňuji jak rychle a efektivně vedení nemocnice i pan starosta Hejma zareagovali. Pro nás je v tuto chvíli podstatné, že bude pacienty ošetřovat odborný personál. Uložit 500 pacientů na jedno místo, když se o ně nebude mít kdo starat, je nám v tuto chvíli k ničemu,“ připomněl Prymula.

Místo termokamer termorám

Do nemocnice Na Františku městská část nakoupila také řadu potřebného vybavení. „Už dříve jsme do nemocnice koupili termorám, který snímá tělesnou teplotu. Nemocnice má výhodu, že má pouze jeden vstup, takže je termorám ideální,“ řekla starosta Hejma. „Kromě rámu nám Praha 1 nakoupila i desinfekční mlhovače a od hygienické stanice máme dostatek ochranných pomůcek, aby byli naši lékaři chránění. Moc si vážím jejich nasazení  i toho, že žádný z nich neodmítl moji prosbu na výše zmíněném oddělení pracovat,“ uzavřel ředitel  David Erhart.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa