Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Může pes „chytit“ koronavir a nakazit páníčka? Veterinář popsal, jak se chovat v karanténě

Autor: Adam Jaroš, Petra Neomillnerová - 
1. dubna 2020
17:12

Dá se říci, že naši domácí mazlíčci na dnešní „době koronavirové“ svým způsobem vydělávají. Díky stavu nouze a karanténním opatřením jsme s nimi daleko více doma a máme možnost s nimi trávit více času. Karanténa má ovšem v rodině se zvířaty i svoje úskalí.

Komplikovaná doba má svá úskalí i ve vztahu k domácím zvířatům. Může se stát, že sami onemocníte nebo se ocitnete v karanténě. „Mějte proto připravenou rezervní zásobu krmiva a zásobu léků, které zvíře musí dostávat, a informujte své nejbližší příbuzné nebo sousedy o složení diety, frekvenci krmení a případném podávání léků pro případ, že byste museli být hospitalizováni,“ radí MVDr. Milan Šťourač.

MVDr. Milan Šťourač MVDr. Milan Šťourač | scom, čtenáři Blesku

Město je problém

Pokud jste „pouze“ v karanténě a nemáte nikoho, kdo by se o psa postaral, venčete ho nejlépe v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách, kdy se pravděpodobně setkáte s minimem spoluobčanů. Nezapomínejte na roušku či respirátor, na doporučenou vzdálenost mezi lidmi a s nikým se nekontaktujte. Chovatelé a majitelé koček to mají jednodušší, kočky není potřeba venčit. Primárním problémem městských psů, kteří žijí v bytech a kteří za normálních okolností chodí ven několikrát, je nemožnost pravidelně si ulevit v dobu, kdy jsou zvyklí.

Jaká jsou rizika?

„Lidé se často ptají, co může způsobit dlouhodobé zadržování moče za zdravotní problémy. Někteří mají dokonce strach, aby jejich psovi močový měchýř nepraskl,“ říká veterinář.

Prasknutí močového měchýře z důvodu nutnosti zadržení moči však není možné, protože když tlak moči překročí jistou mez, dojde prostě k povolení svěrače a k samovolnému úniku moči. Prasknutí stěny měchýře není úplně vyloučené v případě neprůchodnosti močové trubice, například vinou zvětšené prostaty u psů-samců nebo zablokováním močovodu např. močovým kamínkem. 

Jste nemocní? Co dělat se psem

Nejlépší je samozřejmě přenechat péči o zvíře jinému členu rodiny. Pokud tuto možnost nemáte, se psem se nemazlete, nenechte se olizovat, nepřipravujte mu potravu. Pokud není nikdo, kdo by péči o psa převzal, dodržujte úzkostlivou hygienu rukou před a každým kontaktem a po něm, používejte roušku. Viru se bude lépe dařit na různých hladkých površích než na srsti psa, která má tendenci patogeny zachycovat a absorbovat, přesto však zatím není vyloučeno, že by pes nemohl působit jako mechanický přenašeč viru.

Může se zvíře nakazit? Nebo páníčka?

Pokud jde o psy, existuje infekční střevní onemocnění, které způsobuje koronavirus, postihující především štěňata mladší šesti týdnů. Infekce bývá často spojena s infekcí parvovirem. Oba viry způsobují intenzivní průjmy, a pokud jsou spolu v kombinaci, často končí úhynem postiženého štěněte. Pro psy je k dispozici vakcína, která štěňata chrání před infekcí. U koček způsobuje koronavirus infekční peritonitidu, tzv. FIP, většinou smrtelné onemocnění, proti kterému zatím vakcína neexistuje.

Koronaviry, které infikují psy a kočky, však nejsou přenosné na člověka. Dle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by se jakákoliv zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru.

Jak často venčit?

Psi by měli obecně mít možnost vyprázdnit se minimálně po osmi, nejdéle po deseti hodinách.

■ Zadržování oslabuje svaly močového měchýře, což se projevuje tím, že pes nedokáže vyprázdnit celý obsah močového měchýře najednou.

I když samci s močí šetří, aby mohli vše „podepsat“, může se stát, že ve skutečnosti nebudou moci močový měchýř dostatečně vyprázdnit.

■ Přílišné zadržování může vést ke vzniku samovolného úniku, tzv. močové inkontinenci. Zvláště u samců existuje riziko infekce močového měchýře.

Trochu jiná je situace s potřebou kálení. Střeva mají velkou kapacitu a u zdravých jedinců stačí jejich vyprázdnění jednou denně.

■ Při nedostatečném pohybu může zlenivět střevní peristaltika, pomáhá ale pravidelná masáž břicha.

4 tipy na bezpečnou procházku

Předseda spolku chovatelů Cane Corso klub ČR a ředitel Zoo Tábor Evžen Korec radí, jak na to. Pes potřebuje ven, ať se děje, co se děje...

Na pobyt venku si nasaďte hygienické rukavice a roušku nebo používejte jednorázové kapesníčky, kterými tiskněte tlačítka ve výtahu atd. V nouzi použijte stažený rukáv nebo předloktí.

Vyhýbejte se těsnějšímu kontaktu s ostatními pejskaři, udržujte si odstup alespoň 2 metry.

Vyhněte se i přímému kontaktu s cizími psy.

Když se pohybujete v místech, kudy chodí větší množství lidí, otřete psovi po návratu packy navlhčeným hadrem a důkladně si umyjte a vydezinfikujte ruce.

Video  Maskot Blesk tlapek Argo, nyní Arnošt slaví rok v nové rodině. Je z něj krásný šťastný pes  - Kateřina Langů.-----------------------------------,
Video se připravuje ...

 

1pravda1 ( 1. dubna 2020 19:51 )

Pokud se říká, že na podrážkách bot vydrží vir 24 hodin, tak na packách psa jistě také...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa