Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Operní zpěvačka s českými kořeny se spojila s klavírním mistrem z Prahy: Společně vystoupili online na podporu umělců!

Autor: jžk - 
1. dubna 2020
18:59

Mezinárodní operní hvězda Renée Flemingová předvedla píseň Ave Maria ze svého zrušeného turné, aby pomohla umělcům ve finanční nouzi. Přes kontinent si přizvala k doprovodu jejího impozantního hlasu klavíristu Evgenyho Kissina z Prahy.

Ani vzdálenost nezastavila klavírního mistra Evgenyho Kissina z Prahy a sopránistku Renée Flemingovou z Virginie, aby spolu uspořádali malé vystoupení. K záznamu jejich ztvárnění Schubertovy skladby Ave Maria použili své mobilní telefony. Video jim pomohl sestavit americký producent klasických desek David Frost.

„Přeji zdraví, bezpečí a naději našim přátelům po celém světě,“ napsala Flemingová na svou facebookovou zeď. „Zrušení našich koncertů a recitálů, které byly plánovány na jaro, pro nás znamenalo veliké zklamání, avšak je zde spousta hudebníků a umělců, pro které je ztráta jejich práce katastrofická. Pokud shledáváte, že jste v pozici, kdy jim můžete pomoci, zvažte prosím příspěvek do jedné z níže uvedených skupin,“ dodala.

 

Na jejím seznamu se objevil například Americký cech hudebních umělců.

Renée Flemingová (61) se narodila ve Spojených státech, kořeny má však v naší republice. Právě její prarodiče ji seznámili s českou hudbou a naučili jazyk. Jejím nejznámějším výstupem je „Píseň na Měsíc" z Dvořákovy pohádkové opery Rusalka. V Praze poprvé vystoupila v roce 1996, naposledy si zde zazpívala v červenci 2019 na koncertu k 30. výročí sametové revoluce ve Smetanově síni.

Ruský skladatel a klavírista Evgeny Kissin (48) byl zázračné dítě. Získal řadu ocenění v USA, Rusku a dalších zemích. V roce 2017 se oženil v Praze, život zde si zamiloval. „Během mé první návštěvy v roce 2000 jsem se dozvěděl něco o historii Československa, vždy jsem k vašim lidem choval úctu a soucit. Ačkoliv jsem se zde přesunul z rodinných důvodů, jsem opravdu rád, že se tomu tak stalo," uvedl v rozhovoru na klavírním festivalu Rudolfa Firkušého v roce 2019.

megy ( 1. dubna 2020 19:58 )

posílejte víčka a psí hovínka chudince hrůšovi .... bez porta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa