Středočeská hejtmanka se do toho opřela: Kraj hodlá získat úvěr pět miliard

01.04.2020 20:18

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová zřídila poradní tým pro ekonomické záležitosti. Do jeho čela ustanovila náměstka pro finance, radního Gabriela Kovácse (ANO 2011), dále viceprezidentku Hospodářské komory Irenu Bartoňovou Pálkovou, ředitele Středočeského inovačního centra Marka Špoka a experta na R&D Arnošta Markse. „Úkolem týmu je připravit ekonomická opatření na úrovni krajského rozpočtu a opatření, která kraj navrhne vládě České republiky,“ prohlásila hejtmanka.

Středočeská hejtmanka se do toho opřela: Kraj hodlá získat úvěr pět miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí
Středočeský kraj se tak připravuje na ekonomické výzvy v návaznosti na škody způsobené současnou koronavirovou krizí.

Jedním z klíčů ke zvládnutí krize a zmírnění ekonomických dopadů do regionů jsou podle Jaroslavy Pokorné Jermanové krajské investice. „Proto budeme chtít jednat s vládou o zajištění financí na významné navýšení investic do krajské infrastruktury, zajištění finanční podpory obcím a investice do obecní infrastruktury,“ říká hejtmanka a dodává: „Jsme připraveni, máme velmi dobře naplněn zásobník projektů. Vždyť jen v dopravě jsou hotové projekty k realizaci za devět miliard korun. Dále jsou to projekty ve zdravotnictví za 224 milionů korun, v sociálních službách za 70 milionů korun, ve školství 439 milionů korun, v kultuře a památkové péči za 310 milionů korun. Velkou příležitost vidím také v životním prostředí. Je jasné, že budeme čelit i dalším krizovým situacím, například v oblasti vodních zdrojů. Chceme na ně být připraveni.“

Jak dále uvedla hejtmanka, Středočeský kraj nespoléhá jen na pomoc státu. „Dokončujeme jednání o dlouhodobém investičním úvěru za pět miliard korun. Ten půjde prioritně na výstavbu silnic, investice do nemocnic a dále na oblast sociální a sportu. Středočeský kraj se na pokles hospodářství připravuje již od roku 2019, čerpání investičního úvěru už směřujeme na rok 2020,“ upřesnila. Investice podpoří hospodářský růst a vytvoří pracovní místa. „Středočeský kraj tak získá potřebnou infrastrukturu, a to s ohledem na hospodářský pokles, za rozumnou cenu,“ dodala zástupkyně Středočeského kraje.

Závěrem zdůraznila, že kraj vnímá celou řadu příležitostí, které ze současné krizové situace plynou. „Obrovský potenciál nabízí též oblast inovací. Středočeské inovační centrum (SIC) tvoří celou řadu projektů ve spolupráci s domácími i zahraničními partnery. Podporuje podnikatele v regionu, disponuje týmem odborníků, kteří se dlouhodobě věnují mapování služeb a technologií ve středočeských firmách a výzkumných centrech,“ podotkla. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…