Zažíváme těžké časy, monstra zlepší náladu asi. Než změním žánr v sérii o filmech béčkových, mám tu ještě pár potvůrek fajnových. V tuto chvíli mohu oznámit, že většinu příšer jsem měl tu čest zřít. Zaostřil jsem na potvory hlavně: žraloky, krokodýly, dinosaury předně. Sem tam i nějaký ten hmyz, jen hadí filmy ne, ty nemají říz. V posledním souhrnu odpadu viděného, mám všehochuť výše zmíněného. Na začátek dáme nějaké ty krokodýle; ale zvířátek bude víc, než dojdeme cíle.

Jezero 2 (Lake Placid 2, 2007)

Fuj to dalo zabrat. Ale teď už budu mluvit normálně. Jezero (Lake Placid) je vcelku normální horor z roku 1999, který si o několik let později vzali do parády kluci ze SyFy a natočili k němu hned několik pokračování. První film patří k těm lepším z mého seznamu, protože má vše, co má správný požírací film mít. Špatně animovaná monstra, černý humor, sympatického šerifa i trochu romantiky.

Musím se ale přiznat, že mi ostatní díly tak trochu splývají, ale ohodnotil jsem je většinou za 2 až 3 hvězdičky. Což u mě znamená nic extra, ale ne ztráta času. Takže pokud toužíte po béčkových monstrech a nechcete vidět zrovna žraloky, dejte šanci krokodýlům, oni jsou taky milí.

Hodnocení CSFD: 22%
Moje hodnocení: vtipný požírací film
Profil na CSFD

Jezero vs. Anakonda (2015)

lake-placid-ana.jpg

Třetí a čtvrtý díl přeskočíme a podíváme se rovnou na pátý. Sérii mám rád, viděl jsem všechno, ale je to tak nějak pořád to samé, takže není důvod se rozepisovat víc. Ale tady už máme v názvu versus, což je záruka kvality. (A ve slovenském titulku, "Megakrokodíl verzus superanakonda", ještě lepší!) Suverénně nejlepší film série. Máme tu dvě různá zmutovaná monstra, zlé vědátory a partu nic netušících vidláků, kteří jsou postupně eliminováni. Film je důkazem, že 2 monstra budou vždy vtipnější než jedno a že "versus" v názvu značí kvalitní (béčkovou) podívanou.

Hodnocení CSFD: 25%
Moje hodnocení: Krokakonda. Jinak nejlepší film série.
Profil na CSFD

_ _

 

A po anakondě nakonec natočili ještě jeden film, a protože i negativní dojmy se musí občas sdílet, něco málo o něm napíšu. No bylo to velké zklamání. Už se nejedná o béčko, ale o úplně obyčejný vyvražďovací horor s lehce budgetovým monstrem, který má s původní sérií pramálo společného. Asi jako první díl. Z objektivního hlediska si lepší hodnocení asi zaslouží (i když ho nemá...), ale za mě 1* za všechny diváky, kteří dostali něco jiného, než na co se těšili. Lake Placid: Legacy nedoporučuji. 

Robocroc (2013)

robocroc.jpg

Vesmírná loď havaruje v ZOO a tajná vojenská nanotechnologie se zmocní místního krokodýla. Aby to nebyla nuda, je blízko ZOO samozřejmě aquapark a naše polorobotická příšerka se tam chce také podívat. Jak si s tím hlavní hrdinové poradí?

Hodnocení CSFD: 13%
Moje hodnocení: byla to vcelku sranda
Profil na CSFD


To je z krokodýlů vše, tak teď zase nějaké dinosaury. Žádný z později viděných dinosauřích filmů už mi nepřinesl tak intenzivní zážitek, jako Invaze Terordaktylů (o které jsem psal v třetím dílu), ale jeden zajímavý kousek jsem ještě našel, tak proč se o něj nepodělit.

Kovbojové a dinosauři (2015)

cowboys-dinosaurs.jpg

Tak tohle byl naprosto mega epický film. Tupé dialogy mi už od první minuty napověděly, že to fakt vypínat nemám, jinak budu litovat. A litoval bych. Ve filmu je vše, co člověk od názvu očekává: chytání raptorů do lasa, lov T-Rexe na koni a spousta vystřílených zásobníků. A protože jsme v Americe, kde všechno vybuchuje, vybuchují tu i dinosauři. Zdánlivě bezvýchodnou situaci nakonec zachrání militantní vlastenec, který má doma všechny zbraně včetně RPG, což je asi na americkém venkově běžné.

Hodnocení CDFD: 21%
Moje hodnocení: americká vidlácká dokonalost
Profil na CSFD

_ _

Varan vs. Kobra (2005)

varan-cobra.jpg

Jeden dinosauří film zatím stačí. Musíme jít dál, aby vám neunikl tento mistrovský počin. Jde vlastně o takový dobrodružný slasher, kam jsou přidána geneticky upravená zvířátka. Zápletka je už taková klasika (parta studentů odjede něco zkoumat někam a objeví tam něco, co objevit nemá, protože to armáda tají) a vlastně úplně vše na filmu je takový průměr a béčková klasika. Obě monstra si musí prožrat cestu spoustou lidí, než se konečně potkají, aby mohl film vyvrcholit epickým soubojem. Mezi hlavními hrdiny nechybí ani doktorka-modelka v těsném tričku, protože dát tam průměrně vypadající lidi, nikdo by jim na to nekoukal, že ano. Ale všechno toto béčkové klišé dohromady funguje, takže výsledný film je příjemný a koukatelný. Tedy v rámci možností. 

Hodnocení CSFD: 16%
Moje hodnocení: průměrnost je zde předností
Profil na CSFD

Duch žraloka (2013)

ghost-shark-fire-hydrant.gif

Čím lepším seznam zakončit, než zase žraloky. Ty nejlepší už jsem sice dávno zmínil, ale žraloků není nikdy dost, tak proč si nedopřát i nějaké průměrné filmy v rámci žánru. Jeden takový je právě Duch žraloka. Děj je sice místy nudný, nicméně schopnost žralůčka zhmotnit se i v té nejmenší louži dopřeje divákovi spoustu vtipně zabitých lidí. A o to přece jde.

Hodnocení CSFD: 16%
Moje hodnocení: spousta vtipných smrtí kompenzuje nudný příběh
Profil na CSFD