Ledvická elektrárna požádala o zmírnění limitů pro emise rtuti
Elektrárna Ledvice v pozadí. Ilustrační foto
Teplice

Ledvice - Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Ústeckého kraje rozeslal 25. března oznámení o řízení v souvislosti se žádostí ledvické elektrárny. Ta požaduje zmírnění limitů pro emise rtuti. Rtuť je přitom vysoce toxický prvek, který představuje nebezpečí pro živé organismy. Stávající povolení, které má elektrárna koncernu ČEZ k dispozici, je z roku 2005. Výjimku chce vedení společnosti získat z úrovní emisí, které stanovila Komise Evropské unie v roce 2017 pro velká spalovací zařízení.

Informace o zahájení řízení včetně souvisejících materiálů odeslal krajský úřad na samosprávy dotčených měst a obcí. Těmi jsou Ledvice, Bílina, Duchcov a obce Zabrušany a Dolní Zálezly. „Informaci jsme vzali na vědomí. Dosud stanovené limity jsou ale natolik nízké, že nás taková záležitost neznepokojuje,“ prohlásil k materiálu krajského úřadu starosta Ledvic Zdeněk Javůrek. Jak dodal, mnohem větší problém pro město představuje spad z chladících věží elektrárny.

„Část produkuje jejich úpravna uhlí. Chladící věže se chovají jako vysavač a do vzduchu vypouštějí jemný spad. Ten je vidět například na autech ve městě, kde vytváří bílý povlak.“ Ledvický starosta zmínil, že vedení města o problému se zástupci elektrárny jednalo. V případě, že nedojde k dohodě, chtějí se Ledvičtí podle Javůrka obrátit na kompetentní úřady. Co se týká žádosti o navýšení limitu pro emise rtuti, tu bude vedení města nejspíš ještě projednávat.

Dotčená města a obce měly za povinnost vyvěsit informaci ústeckého krajského úřadu ohledně žádosti ledvické elektrárny na svých úředních deskách po dobu 30 dnů ode dne zaslání. Tak, aby se k materiálům měly možnost zájemci v dostatečném termínu vyjádřit. Podle vedoucí oddělení ochrany prostředí a udržitelného rozvoje Krajského úřadu, Ireny Jeřábkové, se k materiálům mohou vyjadřovat ekologické a další organizace, ale také veřejnost. „Občané sice mohou odeslat své vyjádření krajskému úřadu, nicméně mají jiný status než právní subjekty. K jejich názorům sice přihlížíme, ale nestávají se účastníky řízení,“ upozornila Jeřábková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru