Hlavní obsah

Urbánní akupunktura může zlepšit život ve městech

Novinky, Blanka Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urbánní akupunktura propojuje environmentální a ekologické přístupy s architekturou. Technika čerpá svou filozofii z tradiční čínské medicíny a aplikuje ji na části města, které potřebují drobné ozelenění a zatraktivnění. Kultivovat veřejný prostor lze i pěstováním rostlin na balkonech a terasách.

Foto: Blanka Marková

Vstup do vietnamského domu ve městě Da Lat.

Článek

Poselstvím urbánní akupunktury je, že každý drobný zásah vedoucí k ozelenění veřejného prostoru zlepšuje kvalitu života. Mezi hlavní propagátory urbánní akupunktury dnes patří finský architekt Marco Casagrande, brazilští architekti Leonardo Shieh a Jamie Lerner nebo americká umělkyně Miru Kim.

Ti svou pozornost upírají na nově vznikající problematiku rychle se rozrůstajících měst a přinášejí své řešení v podobě "léčby" urbánní akupunkturou. Nezáleží na tom, zda má akupunkturní bod podobu zasazeného stromu nebo malé komunitní zahrádky na dvoře činžovního domu.

„Do ozeleňování veřejného prostoru se může pustit každý, kdo má doma balkon nebo terasu,” říká ředitelka Institutu pro udržitelný rozvoj, docentka Barbara Vojvodíková.

V Evropě se koncept urbánní akupunktury snaží zpropagovat konsorcium partnerů v rámci projektu SALUTE4CE, což je hříčka písmen z anglického SmALl Green Spots in FUncTional Urban ArEas, tedy malé zelené plochy ve funkčních urbanizovaných oblastech. Do projektu je zapojený tuzemský IURS - Institut udržitelného rozvoje sídel, který by chtěl myšlenku urbánní akupunktury aplikovat v českých a moravských městech, zejména v domovské Ostravě.

Mezinárodní projekt SALUTE4CE si klade za cíl zachovat a rozvíjet přírodní zdroje prostřednictvím integrovaného environmentálního managementu.

„Chce rozvíjet kapacity především veřejného sektoru v oblasti pěstování lokální vegetace, která je odolná vůči klimatickým změnám,” vysvětluje záměr projektu jeho hlavní řešitelka Anna Starzewska z Institutu ekologie průmyslových území z polských Katovic.

Nejedná se o velký infrastrukturní projekt, spíše se zaměřuje na vybrané menší a nenákladné intervence v urbánním prostředí, které kopírují myšlenku zelené akupunktury. Pojďte i vy ozelenit svoje nejbližší okolí, na založení malého záhonku či zasazení rajčátek je nyní ideální doba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám