Hlavní obsah

Koronakrize zasáhne i Expo v Dubaji a ohrožuje i unikátní český exponát

Foto: Profimedia.cz

Světovou výstavu poprvé v historii hostí arabská země.

Reklama

Na letošek připadla vedle OH i další velká mezinárodní událost, a to světová výstava Expo. Pořádají ji Spojené arabské emiráty, a to jako úplně první arabská země v historii. Kvůli pandemii se teď jedná o jejím ročním odkladu.

Článek

Světová výstava Expo se měla konat v Dubaji od října letošního roku do dubna toho následujícího. Už nyní je však jasné, že kvůli pandemickým opatřením se na podzim výstaviště otevřít nestihne. Předestřených scénářů, které aktuálně řeší řídicí výbor, je více.

Vývoj okolo pandemie koronaviru ve světě sledujeme online

Jedním z nich je odložení data konání světové výstavy. Vzhledem k místu konání se do několikaměsíčního odkladu přidávají další faktory. Pokud by se Expo otevřelo na sklonku letošního roku, jeho část by zasahovala do ramadánu, muslimského půstu. Letní měsíce jsou navíc kvůli vysokým teplotám divácky nekomfortní. Zkrácení by zase přerušilo koncepty pavilonů, včetně toho českého.

„Budova pavilonu stojí, pracuje se na interiéru, ale ta expozice, která je živoucím srdcem pavilonu, bohužel leží zčásti v Česku a zčásti v Dubaji. A není možné ji oživit,“ popisuje pro Seznam Zprávy aktuální stav české účasti generální komisař České republiky Jiří František Potužník. Česká expozice stojí na systému S.A.W.E.R., unikátním vynálezu expertů z pražského ČVUT, který dokáže proměnit suchou poušť v oázu a umí získat vodu z pouštního vzduchu.

Foto: CZ EXPO 2020

Stav českého pavilonu v Dubaji.

Její instalace a zprovoznění jsou ale naplánované právě na půlroční konání světové výstavy. „Chtěli jsme během půl roku proměnit písek v zemi, kde něco roste. Zkušební provoz měl začít v dubnu a už nyní víme, že to není možné,“ vysvětluje Potužník problémy s přípravami. Šéf české účasti, který je zároveň i členem čtyřicetičlenného řídicího výboru, podporuje plán ročního odkladu výstavy a připomíná i rozhodnutí Tokia v případě olympijských her.

Na stole je ale i varianta, že světová výstava nebude tak úplně světová. Kvůli zdravotnickým, ale i ekonomickým problémům by se jí nemusely zúčastnit všechny slibované země. V Dubaji mělo podle původního plánu vystavovat 190 účastníků. Neznamená to, že ve Spojených arabských emirátech vyroste 190 pavilonů, některé země mají jen expozice ve sdíleném pavilonu nebo pořádají doprovodný program. „Pokud by se ale akce mělo zúčastnit třeba jen 100 zemí, do jisté míry by postrádala smysl,“ hodnotí Potužník.

Sám Potužník se svým týmem byl až do března na místě, aby dohlížel na stavbu českého pavilonu. Protipandemická opatření byla v SAE podle jeho slov až do poloviny března v podstatě neviditelná. „Poté se ale Spojené arabské emiráty rozhodly jít cestou přísných opatření, omezily lety, zavedly přísná opatření, co se týče nevycházení ven,“ ilustruje Potužník atmosféru v Dubaji.

Spojené arabské emiráty mají aktuálně asi osm stovek případů nakažených koronavirem. Zemřelo tam osm lidí. V Dubaji se rozhodli k plošné dvoudenní dezinfekci, která zasáhla i rozestavěné výstaviště pro Expo. Země letecké spoje do i z ní už zcela přerušila a zavedla zákaz nočního vycházení.

Reklama

Doporučované