Hlavní obsah

Na zámku ve Valticích připravují nový okruh s knížecím bytem

Foto: Zámek Valtice

Valtický zámek.

Reklama

Vzácný barokní křišťálový lustr se skleněnými hrozny je kromě opravených kamen prvním kusem vybavení, které umístili do prostor budoucího knížecího bytu na zámku ve Valticích na Břeclavsku.

Článek

„V minulém roce se nám podařilo zrekonstruovat devět místností v jižním křídle zámeckého paláce. Investice včetně mobiliáře přesáhla 10 milionů korun,“ řekl kastelán zámku Richard Svoboda.

Od června by se v tomto prostoru měl návštěvníkům otevřít nový prohlídkový okruh s názvem Knížecí byt: Apartmán Františka I. z Lichtenštejnu. František I. byl posledním Lichtenštejnem, který vládl ze své valtické rezidence, kde také v červenci 1938 zemřel.

Foto: Zámek Valtice

Vzácný barokní křišťálový lustr se skleněnými hrozny již zdobí budoucí knížecí byt.

„Jeho nástupce František Josef II., otec nynějšího knížete Hanse Adama II., vládl už jako jeho nástupce z Vaduzu. Tento kratší okruh by měl zpřístupnit veřejnosti i balkon s výhledem na zámecký park a unikátní pohled do kaple z panské oratoře,“ dodal Svoboda.

V současnosti restaurátoři ve svých dílnách dokončují práce na nábytku a obrazech z valtických depozitářů a částečně bude použit mobiliář i z dalších moravských a českých zámků.

V prostoru budoucího knížecího bytu jsou už rekonstruované malby, ostění i původní kamna. Barokní křišťálový lustr se skleněnými hrozny má návštěvníkům připomínat staletou tradici pěstování vína na moravsko-rakouském pomezí.

Reklama

Doporučované