Close search

Odpolední siesta v čase pandemie. Zapomenutý lék i na frustraci

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

V záplavě rad, jak se vypořádat se stresem, home officem a dalšími průvodními jevy současné doby, zapadá něco, co vlastně mají všichni po ruce.

Spánek narušují tzv. čtyři pilíře. Pokud máte děti, ke kterým je potřeba v noci vstávat, už se hromadí spánkový deficit. Kdy jste bez závazků a nezapomínáte žít, je to něco podobného. Jen se tomu říká hezky „Moderní styl života“. Další dva pilíře představují práce na směny a přelety přes časová pásma.

Inspirace minulostí

Prakticky neexistuje člověka, kterého by neovlivňoval alespoň jeden ze zmiňovaných narušitelů kvalitního spánku. Navíc se k nim aktuálně přidává pátý, strach z pandemie a jejich důsledků na naše životy. Co s tím? Podle výzkumů dodnes existujících skupin žijících na úrovni lovců-sběračů se ukazuje, že mají nižší potřebu dlouhého nepřerušovaného spánku, no dopřávají si spoustu zdřímnutí. V mírné obměně to známe i z civilizovanějších jižanských států jako siestu.

Kvůli odlišnému životnému a pracovnímu stylu v našich končinách siestu většina lidí nahradila kávou po oběde. Ideálnější by byla krátká chvilka relaxace, meditace nebo také procházka mimo pracoviště. Nebo to, co zatím bylo vyhrazeno jenom pracovníkům v osvícených firmách, tedy krátké zdřímnutí na pohovce. A zejména to poslední se teď mění na realitu, protože opatření vyvolané pandemií koronaviru nechala většinu lidí doma.

Zvířata nebrat

Při odpoledním zdřímnutí se často mluví o hranici 20 minut. Pokud to natáhnete, tělo se začíná propadat do hlubokého spánku, z kterého se nejen hůř startuje a vrací k práci, ale má také vliv na pozdější noční spánek a způsobuje nespavost. Tím se dostáváme do kolotoče špatného spánku v noci, větší potřeby odpoledního oddychu atd.

Jeden z výzkumů na Michiganské univerzitě ale dospěl k zajímavému zjištění. Po šedesátiminutovém odpoledním zdřímnutí jsou lidé méně impulzivní a víc tolerantní k frustraci než pokusné subjekty z druhé skupiny, která místo spánku sledovala hodinový dokument o přírodě.

Frustrační tolerance je jeden z aspektů regulace emocí. A to je něco, co dnes potřebujeme víc než kdy jindy.

Jaké chyby nám ničí spánek? Podívejte se do GALERIE:

Zdroj: umich.edu

Nejčtenější články