Adauto v rodné zemi řídí mládež a neskrývá slabost pro sešívanou obec: Vždy jim dávám za příklad Slavii

Adauto v rodné zemi řídí mládež a neskrývá slabost pro sešívanou obec:  Vždy jim dávám za příklad Slavii
OBSAHUJE VIDEO

Dvě nejpoutavější evropské angažmá prožil nyní devětatřicetiletý Brazilec Evandro Adauto da Silva v Žilině a ve Slavii, jejíž sešívaný trikot oblékal v letech 2002 až 2006 a v Edenu zažil hráčskou generaci na čele s Pavlem Kukou, Štěpánem Vachouškem, Karlem Pitákem, Radkem Černým, Rudolfem Skácelem, Radkem Bejblem či Patrikem Gedeonem.

Někdejší ofenzivní hráč, který mimo jiné prošel také španělským sportingem Gijón či Spartou Krč, navíc sleduje vršovické "S" i po mnoha a mnoha letech, což už v jeho strukturách nefiguruje...

"Slavii sleduji pořád, je stále v mém srdci. Před rokem navíc přišel Joao Felipe, Brazilec. Slavia má dnes hodně cizinců, když jsem do ní přišel já, tolik jich nebylo. Slavia má teď lepší zkušenost s cizími hráči, je to i dobrý příklad pro český fotbal a doufám, že každý rok půjde nahoru," uvedl na webu slavia.cz současný jihoamerický funkcionář.

Slabost pro aktuálního lídra Fortuna:ligy už bude mít navždy. "Když jsem se vrátil do Edenu, měl jsem pocit, že jsem zpátky doma. Slavia byla můj život čtyři a půl roku, u Edenu jsem bydlel. Strašně mě to bolelo, cítil jsem se hrozně. Vždy, když přijedu do Česka a na Slavii, bije mi srdce, a když se vracím do Brazílie, bolí to. Miluji Českou republiku a Slavii, hlavně ona pro mě vždy bude speciální," pokračoval na stránkách slavia.cz Adauto, jenž si díky pražské misi zahrál i v Poháru UEFA.

Slávistickou kapitolu uzavřel již před necelými čtrnácti lety. "Když jsem ze Slavie odešel, zůstalo ve mně prázdno. Pamatuji si fanoušky, když dnes sleduji zápasy Slavie, koukám na tribuny a vzpomínám, jak diváci skandovali „Adautu! Adautu!“. Stýská se mi po klubu, hlavně po fanoušcích, kteří mě přijali jako cizince a vyvolávali mé jméno. Mám na Slavii mnohem víc dobrých vzpomínek než špatných," vyprávěl rodák ze Santo Anré.

I když už fotbal řadu let nehraje a vyzkoušel si i roli agenta, aktuálně se z funkcionářské pozice věnuje mládeži, s tím, že se snaží brát inspiraci také ze Slavie. "Dva roky jsem ředitel klubu, mám na starosti akademii, kategorie U14 až U20. To je moje starost tady v Brazílii. Není to velký klub, pracujeme ale na tom, abychom byli úspěšní. V mládežnických kategoriích hrajeme stejnou ligu jako Corinthians a Palmeiras, práce s mladými mě baví, miluji to. Můžu je něco naučit a můžu tady všem, i trenérům, ukazovat, jak funguje evropský fotbal, protože jsem ho sám zažil. Vždycky jim dávám za příklad Slavii a za chvíli se určitě pojedu podívat do Česka, abych viděl, co je v evropském fotbale nové a moderní," uzavřel na slavia.cz Adauto.