Duben

Recenze: El Santo bojuje proti podzemšťanům

Vydáno dne 03.04.2020
Vraťme se ještě na skok k Festivalu otrlého diváka, který se ani letos neobešel bez mexické ikony ... 
Po desítkách dobrodružství, ve kterých se musel vypořádat se všemožnými živly a bystostmi včetně upířích žen, bylo nutné vlastně i za pomoci létající lodi paradoxně zamířit do podzemí, protože mizí lidi, což by se mohlo stát i policejnímu kapitánovi, který se tváří, že něco tají. A také slídivé novinářce Almě, do které se El Santo zakouká, což v minulosti nebývalo zvykem. Možná i proto, že se nesetkal s takovou kočkou, jako je Diana Golden. Pojďme se tedy blíže podívat do světa, ve kterém lze zvednout konkrétní věc silou myšlenky na to, že tuto konkrétní věc zvednu normálně rukou. 
 
Takhlenc, v případě dobrodružství legendárního luchadora ze země Aztéků, Tequilly a drogových kartelů vlastně ani ten příběh není příliš podstatný. Podstatné může být zpracování, podstatnější může být atmosféra, avšak nejpodstatnější je fakt, že se v těchto počinech objevuje kultovní figura, která sice odešla už v roce 1984, ale přesto jí dobře budou znát i dosud nenarozené děti. Rudolfo Guzmán Huerta bude v Mexiku platit zřejmě za ještě větší ikonu než Benito Juárez, Miguel Hidalgo nebo Pancho Villa. 
 
 










 
Tak dalo by se napsat, že v případě El Santa je možné úplně všechno, takže by eventuálně ani nepřekvapilo, že si v tomto projektu zahrál, přestože vzniknul až na začátku století/tisíciletí. Nicméně štafetu po něm převzal jeho syn, který si říká symbolicky El Hijo del Santo. Santův syn je ovšem uveden klasicky jako Santo. A samozřejmě kdo jiný může pokračovat ve šlépějích takové osobnosti, než její vlastní potomek? Tak dalo se čekat, že výsledek nebude tolik specificky cool, jako tátovy bijáky, avšak ani El Santo bojuje proti podzemšťanům rozhodně není k zahození. 
 
Až na ty hamižné herecké výkony (resp. tady se o hereckých výkonech ani mluvit nedá, protože herci a herečky ve filmu nehrají - pouze v něm jsou), laciné využítí levných triků (protože i levné triky se dají využít efektně), vskutku mizerné nasvícení všech scén (jestli tento počin někdy uvidíte, pochopíte, že k tomuto netřeba cokoli dalšího dodávat) či absenci jakékoli tvůrčí invence (fakt by mě zajímalo, co přesně dělal na place režisér), je El Santo bojuje proti podzemšťanům vlastně výborně absurdní bizár. Ne tolik jako Kulky spravedlnosti, ale pořád dost dobrý. 
 
El Santo bojuje proti podzemšťanům - tedy soudě i podle závěrečného pozvání na kafe a toho, že vždycky každého přepere (včetně drsného Blue Panthera) a zvítězí, což fakt není spoiler - trochu působí dojem, že mohl být svým způsobem předobrazem mexploitačního Macheteho. Jenže jelikož se jedná o luchadora, je kladen důraz na něco trochu jiného, jako třeba na navlékání pláště. S násilím to zase tak valné nebude, neboť na něj jaksi nebyl rozpočet. Souboje, tedy spíše některé zápasnické chvaty, nejsou nezajímavé, ovšem když se opakují pošesté, už se to maličko, maličko omrzí. Ale například přechodům mezi scénami není co vytknout ... No, je to lehoučce rozporuplný snímek - také proto, že není zcela jisté, jestli byl míněný seriózně nebo jako nadsázka. Ale vzpomínám si, že když bylo mému bratránkovi cca 10 roků, natočil film, který tomuto nebyl nepodobný. Takový, jaký ocení jenom skuteční filmoví nadšenci a fajnšmekři. 
 
P. S.: Před El Santo bojuje proti podzemšťanům byl uveden famácký krátkometrážní předfilm Ajznboňák F 30.2, který nezapře inspiraci Mad Maxem. Bohužel nikoli Zběsilou cestou, nýbrž původní trilogií, aby specificko-úsměvným závěrem neopomenul podtrhnout právě tu skutečnost, že vzniknul pod hlavičkou FAMU. Každopádně po nemastném neslaném úvodu dojde na momenty, které se docela povedly (byť zavánějí inspirací/vykrádačkou Monty Python), takže se asi dá napsat, že stojí za zhlédnutí ... Ačkoli s důrazem na skutečnost, že v sále přítomní tvůrci se k němu v podstatě odmítli přihlásit, a že není náhoda, že byl uveden zrovna na tomhle festivalu. 
 
Hodnocení autora: 8/108/108/108/108/108/108/108/108/108/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz