RECENZE: Love Is Gold, tvrdí Klára Vytisková na druhé sólovce. A opět nezklamala

Vydáno 03.04.2020 | autor: Tomáš Kocian

Kapela Toxique je už několik let u ledu. Za tu dobu stihla její frontmanka Klára Vytisková vydat debutové sólové album, pár let si autorsky odpočinout, vyzkoušet si roli porotkyně v SuperStar, rozšířit rodinu o nový přírůstek a letos v březnu vydat i svou druhou studiovku. Jmenuje se Love Is Gold.

 

RECENZE: Love Is Gold, tvrdí Klára Vytisková na druhé sólovce. A opět nezklamala RECENZE: Love Is Gold, tvrdí Klára Vytisková na druhé sólovce. A opět nezklamala

Klára Vytisková

Love Is Gold

Skladby:
Love Is Gold - Intro, Burn, Ice, Gold, Nice Song, Pt. 1 - Interlude, Damn, Just Be You, Have Some Fun, Sweetheart, All Night Long, Happy 'n' Tired, 2in1, Ring-o-ding (bonus track)

13 trax / 42 min

Vydavatel: Supraphon

Dlouhé čekání na druhou desku je odměněno rovnou třinácti skladbami. Hned po intru přichází první úderná píseň  Burn, která o novince leccos naznačuje. Zpěvačka za sebou spaluje mosty. Song funguje jako symbolické rozloučení se "starou" Klárou. Nutno totiž říci, že změna je na Love Is Gold znát hlavně po textové stránce.

Třeba v Just Be You nabádá Vytisková k tomu, abychom život nebrali jako soutěž a honbu za úspěchem. Ve skotačivé Have Some Fun naznačuje, jak si matky užívají party. Dost často padne i pár slov o rodinném životě a situacích k němu patřícím, ale nechybí ani vyznání lásky v duetu s Albertem Černým z Lake Malawi. Tematicky je to deska pestrá, ale zároveň žádná ze skladeb nevybočuje z nastaveného konceptu.

TOP 10 nejočekávanějších domácích alb roku 2020: Michal Hrůza, Kabát, Anna K. i Klára Vytisková

Do škatulky pop se často schovávájí interpreti, kteří nabízejí jen vykalkulované repetitivní refrény podle šablon. To v případě Love Is Gold neplatí. Pop zde rozhodně není sprostým slovem, spíše naopak. Nahrávku zdobí výborný zvuk i aranže, jaké známe ze zahraničí. Elektronický pop si zde podává ruku s lehkými závany r'n'b. Ani angličtina nikomu uši neutrhne, ale o tom nás interpretka přesvědčila už v dřívější tvorbě.


FUTURISTICKÁ PŘEDĚLÁVKA KUBIŠOVÉ

Jediný song, který mezi ostatní úplně nezapadá, je závěrečný bonus Ring-o-ding - předělávka Marty Kubišové. Experimentální verze klasického hitu zní jako z budoucnosti. Je to tak trochu zvláštní a ne zrovna vydařený mix různých zvuků. 

ANKETA (III.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Wohnout, Mig 21, Klára Vytisková, Nebe, Pipes and Pints a další?

Love Is Gold rozhodně nezůstane ve stínu autorčina debutu. Jde o jedno z nejlepších tuzemských alb, která zatím letos vyšla. Ani tentokrát nesází Klára Vytisková na vyloženě výrazné hity. Veškerou hudební energii rozprostřela rovnoměrně mezi všechny skladby. Kéž by nějak takhle znělo více tuzemských středoproudých umělců.

text: Tomáš Kocian, foto: Supraphon, Barbara Gorbunova, Benjamin Buttler

Témata: Klára Vytisková, Love Is Gold, Toxique, Marta Kubišová, Albert Černý

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít