V posledních několika dnech se bývalý majitel hokejové Slavie, exšéf O2 areny a Dostihového spolku v Pardubicích, olomoucký investor a zemědělec s vazbami na skupinu PPF Richard Benýšek nenudí. Osobně, virové pandemii navzdory a s barevnou rouškou na tváři, dohlížel na čištění odvodňovacích kanálů na svém panství kolem Běleckého mlýna, v areálu severně od Prostějova dirigoval stavbu nového parkoviště a pravidelný svoz dřeva z okolních lesů. 

A aby toho neměl málo, stihl také založit úplně nový holding s názvem Green Essay s mnohamiliardovým majetkem. Do něj koncentroval všechny své zemědělsko-lesnické aktivity v Česku a na Slovensku. Benýšek patří mezi největší investory do lesní půdy u nás, největší hodnota „zelené“ skupiny tak spočívá ve vlastnictví asi 8000 hektarů lesní půdy a zhruba 500 hektarů půdy zemědělské. V novém holdingu se kromě lesů (většina na Slovensku) a polí na střední Moravě a Osoblažsku ocitl obchod se dřevem, výletiště Bělecký mlýn, vlastní honitby, zámek Přemyslovice, včelí farma i bezmála čtvrtinový podíl v Dostihovém spolku. Celkem asi 11 firem s aktivy v souhrnné hodnotě několika miliard korun. 

Vydání Forbesu Zázrak

„Načasování na tuto operaci není úplně ideální. Ale víte, my sedláci jsme zvyklí vnímat byznys v horizontu desítek let. Vlastnictví půdy vyžaduje úplně jiný přístup než běžné investice a tak se dívám i na současnou krizi,“ poukazuje Benýšek na pandemii koronaviru, která už několik týdnů paralyzuje život nejen v Česku. Majetkové přesuny uprostřed své rozsáhlé podnikatelské říše plánoval už mnoho měsíců dopředu a mají pro něj dlouhodobý význam.

 „Nové uspořádání je výrazně srozumitelnější pro partnery i státní správu. Rovněž také výrazně urychlí možnost expanze v zahraničí,“ říká Benýšek, jediný majitel Green Essay, s tím, že po nedávné masivní expanzi zejména ve slovenských hvozdech (jen letos a loni Benýšek na Slovensku vyrostl o zhruba 2000 hektarů lesa) se teď poohlíží v Polsku a na Ukrajině. Ale zavřené hranice ho teď v rozletu minimálně přibrzdí.  

Na současné turbulentní době se ale snaží vidět i některá pozitiva. Zatím mu například dělá radost fakt, že slovenské pozemky kupoval těsně před virovou krizí ještě za „levná“ eura. Díky tomu má peníze uložené ve slovenských pozemcích, jejichž hodnota se v přepočtu na koruny výrazně zvýšila. Jen na kurzu Benýšek podle svých slov vydělal bezmála sto milionů korun, samozřejmě zatím jen účetně. 

I jeho však současné dění citelně zasáhlo. Kromě toho, že v administrativě jeho firem byli všichni vybavení ochrannými pomůckami, se v kancelářích normálně pracuje, jen někteří zaměstnanci z domova. „Stejně tak technici na lesních stavbách pracují beze změn. Ale úplně jsme utlumili společnost, která provozuje výletiště Bělecký mlýn, obnovu lesních porostů nejsme schopni dělat, protože utekli Ukrajinci a Vietnamci. Slováci nepřijeli rovněž,“ vyjmenovává některé ze současných provozních zádrhelů. Stejně tak cash flow v zemědělsko-lesnických firmách je značně napnuté, neboť koronavirová krize přichází v době, kdy se lesnický byznys ještě nevzpamatoval z kůrovcové kalamity. Ta doslova zdevastovala trh se dřevem. 

Zámek Přemyslovice s okolní honitbou koupil Richard Benýšek v roce 2016.

„Když je potřeba, do provozů teď dosypávám peníze ze svého. Máme za sebou dobré roky. Myslím, že aktivity máme dobře diverzifikované, jsme stabilní a nachystaní k nákupům. Nikomu nedlužíme ani korunu po splatnosti. Mám 25 let zkušeností jako krizový manažer, už jsem toho zažil hodně,“ říká sebevědomě k dění na trhu Benýšek, který převzal a následně utlumil mediální projekt skupiny PPF Naše adresa, působil jako „zlý“ šéf O2 areny, který čistil libeňskou halu od pavučin po Aleši Hušákovi, nebo ve vzdálenější historii například přestavoval Přerovské strojírny, kde fondy PPF byly jedním z největších akcionářů. 

Navíc v Green Essay neskončí zdaleka všechen majetek dvoumetrového podnikatele, jehož bratr Ladislav byl úspěšným hokejovým reprezentantem. Benýšek například drží mimo to pojišťovnu European Insurance Company v Kazachstánu, kterou převzal před lety od holdingu Generali PPF, patří mu Krátký film Praha, řada nemovitostí či investiční holding OIN, pod který spadají i finanční služby a poradenství. Celkem Benýškovi říká pane asi 30 firem.

Mnohem depresivnější tón nasadí, když začne vyprávět o obecnějších dopadech současné virové krize na Česko a zdejší hospodářství. „Tahleta země jela pět let z rezerv a  prakticky všechny volné peníze byly utraceny, v řadě případů velmi kontroverzně. Místo toho, abychom se soustředili na eliminaci velmi razantních změn klimatu a s ní souběžně řešili i kůrovcovou kalamitu, což si vyžádá neskutečné peníze, máme tady další problém. Veškeré volné prostředky jsou teď  alokovány na boj s jednou chorobou, přičemž zatím nikdo seriózně ekonomicky nevyhodnotil, jaký dopad bude mít tato brzda na hospodářství,“ říká Benýšek, který je řadovým členem a také štědrým sponzorem ODS. 

„Myslím, že všem odpovědným činitelům – pokud jim už humor nedošel – humor dojde, až budou předloženy kontrolní hlášení DPH za březen. Data za duben pak slabší jedinci fyzicky neustojí. Dopady stávající hospodářské katastrofy budou enormní a neumím si představit, kde je dno,“ nebere si servítky Benýšek. „Nám nezbývá než teď tvrdě makat, práce máme na našich firmách dost. A chystat se na nejhorší,“ uzavírá.