Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Praha 6 přesouvá Koněva, skončí v Muzeu paměti 20. století. Zeman mluví o zneužití krizového stavu

Česko

  8:53aktualizováno  16:28
Prahy - Na facebookovém profilu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře se v pátek ráno objevila fotografie, na níž personál upoutává sochu maršála Koněva k jeřábu. „Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ komentoval s nadsázkou starosta fotografii na sociální síti. Hrad odstranění „ostře odsuzuje“.

Přesun sochy nebyl jednoduchý. foto:  Jan Zátorský, MAFRA

„Teď se dočasně přesune do prostor firmy specializované na ukládání uměleckých předmětů, a poté bude umístěn v Muzeu paměti 20. století,“ potvrdil nejprve přesun pro server Lidovky.cz mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Městská část Prahy 6 nechala odstranit sochu maršála Koněva.
Odstranění sochy maršála Koněva.

Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) se vyjádřil později. „Dnešní sejmutí bronzové sochy maršála Koněva z piedestalu na náměstí Interbrigády je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980. Její echo bude nadále rezonovat v muzeu věnovanému dějinám dvacátého století v Československu a přispěje tak k objektivnímu výkladu naší nedávné historie,“ 

K přesunu se vyjádřil ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka i prezident Miloš Zeman. „Pan prezident ostře odsuzuje pokoutní odstranění sochy maršála Koněva. Zneužití krizového stavu považuje pan prezident za morálně neospravedlnitelné,“ uvedl Ovčáček pro Lidovky.cz.

Podle mluvčího Prahy 6 Šrámka šlo o dlouhodobě připravovanou akci, která s pandemií koronaviru a opatřeními proti němu nijak nesouvisí.

Počin městké části odsoudilo také členové ruského velvyslanectví. „Vyjadřujeme rázný protest proti vandalským činům odvázaných municipálních činitelů. Hodnotíme to jako krok, který není přátelský, a je v přímém rozporu se Smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993,“ uvedli na Facebooku. Podle ambasády bylo porušeno ustanovení, podle kterého má Česko zajišťovat ochranu ruských vojenských památek na svém území.

Ambasáda protestovala u českého ministerstva zahraničí a konstatovala, že iniciátoři odstranění sochy usilují o zhoršení česko-ruských vztahů. „Demolice pomníku maršála I. S. Koneva nezůstane bez příslušné reakce ruské strany,“ uvedlo velvyslanectví.

Další osud sochy

Socha Koněva má být součástí plánovaného městského Muzea paměti 20. století. Podle serveru iDnes.cz ale zastupitelstvo hlavního města zatím nerozhodlo, kde se muzeum bude nacházet.  

Socha oceněná znalkyní na 13 milionů korun bude prozatím přesunuta do prostor společnosti specializované na ukládání uměleckých předmětů. Socha i desky budou muzeu zapůjčeny zdarma a dál zůstanou majetkem Prahy 6. „Potvrzuji za naše muzeum uzavření dohody s městskou částí Praha 6 o dlouhodobé výpůjčce sochy maršála Koněva,“ sdělila pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN).  

Z loňského usnení zastupitelstva, které má server Lidovky.cz k dispozici, vyplývá, že místo sochy má na místě stát památník osvobození Prahy, jehož podoba bude na základadě otevřené architektonické soutěže. Zároveň proběhne soutěž na úpravu veřejného prostoru náměstí Interbrigády. „Piedestal s kladbištěm je na rozdíl od sochy stavbou, takže bude následovat správní řízení na odstranění stavby,“ vysvětlil mluvčí městké části Šrámek. 

Socha Koněva bude nahrazena památníkem osvobození Prahy, maršál se bude stěhovat na jiné důstojné místo

Socha maršála Koněva vzbuzovala vášně pravidelně. Minulý rok se debata rozhořela při srpnovém výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy, tehdy sochu někdo polil rudou barvou a na její podstavec nastříkal nápis „Ne krvavému maršálovi, nezapomenem“.

Ruské velvyslanectví tehdy událost označilo za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa. Radnice zareagovala oznámením, že památník odmítá opět čistit, jako tomu bylo již mnohokrát v minulosti. Nakonec ji bez jejího vědomí vyčistila skupinka lidí, které starosta označil za „ruské trolly“.  Koncem srpna městská část nechala sochu zakrýt, důvodem byla údajně snaha ochránit ji.  

Instalace plachty, která sochu zakryje

Ruská ambasáda označila jednání radnice za „opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa“.  Odpůrci zakrytí sochy pak začátkem září protestovali před pomníkem. K účastníkům demonstrace promluvili mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a poslanci Jaroslav Foldyna (tehdy za ČSSD), Stanislav Grospič (KSČM) nebo Lubomír Volný (SPD). 

Když nám dojde trpělivost, socha Koněva skončí klidně ve sběru, říká starosta Prahy 6. Čističe označil za ruské trolly

Tehdejší ruský ministr kultury Vladimir Medinskij tentýž měsíc přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP. Kolář označil ministrův výrok za nehoráznost a sprostotu. Radnice Prahy 6 nicméně později nechala zakrytí odstranit. 

Poté rozhodla, že sochu sovětského maršála Ivana Koněva nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války s tím, že Koněv bude přesunut na jiné důstojné místo. 

Koněvova socha v nadživotní velikosti byla odhalena 9. května 1980 a je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky. Připomíná osobu jednoho z osvoboditelů Československa v roce 1945, ale zároveň také muže, který řídil krvavé potlačení maďarského povstání v roce 1956 či se podílel na sovětské okupaci Československa v roce 1968. Koněv byl odveden do armády za první světové války. Po bolševické revoluci se dal do služeb nového komunistického Sovětského svazu. Následně se v padesátých letech stal hlavním velitelem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy. 

Autoři: , ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!