Hlavní obsah

Ve Wimbledonu byli mazaní. Proti pandemii se stihli pojistit, teď dostanou miliardy

Londýn/Praha

Zatímco takřka celý sportovní svět řeší masivní ekonomické ztráty v důsledku pandemie koronaviru, organizátoři tenisového Wimbledonu, jehož letošní ročník byl již oficiálně zrušen, se přes současnou krizi nejspíš přenesou bez zničujících následků. Proti škodám způsobeným pandemií se totiž stačili včas pojistit.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Wimbledon se letos konat nebude, ale organizátoři dostanou velkou část ušlého zisku zpět.

Článek

Podle britského listu Times budou aktivovat plnění pojistné smlouvy, v níž je zakotveno i zrušení turnaje kvůli důsledkům infekční choroby. Pojistné by mělo být vyplaceno ve výši 100 milionů liber, tedy přes 3 miliardy korun.

Wimbledon si nechal prozíravě zahrnout do smlouvy klauzuli zohledňující infekční choroby už po vypuknutí dřívější epidemie Sars 2003.

„Pojistné nám pomůže nahradit ztracené příjmy do určité míry. Řekl bych do značné míry. Samozřejmě máme velké štěstí, že takové pojištění máme, byť tyhle peníze nevyřeší úplně všechny problémy," uvedl generální ředitel turnaje Richard Lewis.

Martina Navrátilová reaguje na zrušený WimbledonVideo: Reuters

Podle deníku Times třeba French Open na eventualitu zrušení turnaje kvůli infekční chorobě pojištěno není, a i proto přišli organizátoři s rychlým oznámením o přesunu celé akce na září. Jinak by prý Francouzům hrozila ztráta až ve výši 7 miliard korun.

Ve Wimbledonu si i nějaký čas pohrávali s myšlenkou uspořádat slavný grandslam bez přítomnosti fanoušků, ale i tato varianta se ukázala jako nereálná.

Při sečtení počtu všech hráčů, sběračů, rozhodčích, trenérů a televizních pracovníků zajišťujících přenosy z kurtů a dalších by se v areálu All England Clubu stejně pohybovalo kolem 5000 lidí.

Lewis připustil, že pochyby o konání Wimbledonu měl už v únoru: „Od půlky února jsem to viděl tak padesát na padesát. Jak se situace vyvíjela, začínalo být jasné, že lidé v Británii i v celém světě budou mít opravdu velké problémy."

Reklama