Denník N

Blackout analýza od laika

Když jsem uslyšel o nápadu blackout, teda „vypnúť krajinu“ za účelem zamezení dalších úmrtí z COID-19, byl jsem překvapen.  Jak může někdo navrhnout, tak zásadní věc aniž by předložil detailní analýzy, odborné články a názory odborníků nejtěžšího kalibru? Po pravdě mám několik pochybností, které si můžu dovolit, poněvadž žádná odborná analýza neexistuje a tak si ji vypracuji sám.

Když jsem uslyšel o nápadu blackout, teda „vypnúť krajinu“ za účelem zamezení dalších úmrtí z COID-19, byl jsem překvapen.  Jak může někdo navrhnout, tak zásadní věc aniž by předložil detailní analýzy, odborné články a názory odborníků nejtěžšího kalibru? Doufal jsem, že po volbách nastoupí vláda odborníků a že jsou pryč časy, kdy se miliardové projekty rozbíhali na základe jednoho tvrzení súdruha precedu. Je fakt, že možná to někdo nepovažuje za nějakou hrúzu 4 týdny nevycházet z domu a spolehnout se na vynikající schopnosti slovenského státního aparátu aby se o nás postaral. Po pravdě mám několik pochybností, které si můžu dovolit, poněvadž žádná odborná analýza neexistuje a tak si ji vypracuji sám. Berte prosím moji analýzu s rezervou ponevadž nejsem expert nejtěžšího kalibru.

Předně při pohledu na aktuální situaci ve zdravotnictví, kdy sanitky odmítají jezdit k starým lidem s infarktem poněvadž to mají zakázané a rouška si máme šit doma si nejsem celkem jistý vynikajícími schopnostmi státního aparátu. Představa, že se o mě bude 4týdny starat slovenský úředník mě upřímě děsí. Co když potřebuji speciální stravu? Co když mi vypadne elektrika? Co když mi vypadne vykurovanie? Co když mi přetéká žumpa?

Za druhé lidé a firmy mají přestat na 4týdny pracovat. To je celkem solidní balík peněz. Když uvažujeme HDP 90mld/rok tak hodíme do Dunaje 7.5mld eur. Plus teda budeme lidem muset zaplatit podpory aby z něčeho přežili. A to nemluvím o tom, že firmy ztratí zákazníky, zakázky v zahraničí, poněvadž v zahraničí konkurenční firmy samozřejmě pracovat nepřestanou. Takže jeden takovýto fajne měsíc a ze Slovenska odcucneme víc peněz než stihli rozebrat soudruzi z předchozí vlády za 10let. Dobrý ne?

Za třetí bych uvítal nějaké radostné čísla o tom, o kolik lidí méně bude díky blackoutu nakaženo a o kolik víc jich přežije.  Nejsem odborník na pandémie, ale z mého lajckého pohledu to lidé na Slovensku zvládají docela dobře. Jsou už teď opatrní a zdá se že solidně dodržují hygienu, nepořádají oslavy ani kongresy. Nějak nechápu čemu pomůže, když nebudu moct jít do parku. A nevrátí se pandémie do své původní dynamiky po ukončení blackoutu?

Na závěr pokud se kompletně mýlím a blackout je dobrý nápad, mám další návrh. Zaručeně zachrání přes 200 lidských životů každý rok, což není málo. Stačí zakázat na Slovensku automobily a motocykly a všichni budeme povinne jezdit na kole a vlakem. Tolik totiž zemře lidí na Slovensku při dopravních nehodách.

Teraz najčítanejšie

Hynek Prochazka

Inženýr VUT Fakulty elektrotechniky a informatiky v Brně obor Kybernetika, automatizace a Měření. PhD mám z Ecole Nationale Polytechnique de Grenoble, Francie, obor teorie řízení Dva roky jsem pracoval jako vědecký pracovník na Université Louvain la Neuve , Belgie Měsíc jsem hostoval na Australian National University, Canberra, Australie Svoje zkušenosti z oblasti řízení systémů jsem zhodnotil založením firmy na Slovensku, která se zabývá vývojem, návrhem, optimalizací a realizací řídících systémů. Vyvíjíme a aplikujeme vlastní open-sourcový řídící systém integrující poznatky z oblasti teorie řízení a moderní IT technologie.