Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nakažené seniory z Michle převezli do Lázní Toušeň. Chybí tam lékař, sestry dosud dělaly slatinné koupele

Lázně Toušeň, kde je od pondělka ubytováno několik seniorů nakažených koronavirem. Foto: ČTK
Lázně Toušeň, kde je od pondělka ubytováno několik seniorů nakažených koronavirem. Foto: ČTK

„Vybavují se mi obrázky z doby španělské chřipky, v obrovských halách naházení lidé, o které se nikdo nestaral. Mám pocit, že tohle má být něco podobného,“ reaguje starosta Lázní Toušeň Luboš Valehrach (bezpartijní) na skutečnost, že do historické budovy slatinných lázní v jeho středočeské obci bylo toto pondělí převezeno prvních šest seniorů nakažených koronavirem. Právě staří lidé jsou skupina, kterou Covid-19 ohrožuje ze všech nejvíce, dají se u nich očekávat nejrůznější komplikace.

Lázně ale nemají vůbec žádné vybavení pro akutní medicínu. Momentálně tam dokonce není ani lékař, zjistila Investigace.cz.

O tom, že se nákaza koronavirem šíří mezi nejzranitelnějšími lidmi v domovech seniorů, se začalo mluvit minulý týden. Tou dobou byl už virus nejméně v sedmi obdobných zařízeních. V Břevnicích nedaleko Havlíčkova Brodu se nakazilo dvacet z celkem dvaadvaceti klientů s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence a také část personálu. Tři klientky domova pro seniory v pražské Michli zemřely po převozu do Všeobecné fakultní nemocnice (podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové nebyl Covid-19 bezprostřední příčinou smrti, dvě ženy trpěly chronickou obstrukční plicní nemocí a jedna byla onkologickou pacientkou).

V sobotu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ohlásil, že stát seniorům z pobytových zařízení, kteří se Covidem-19 nakazili, vyhradí 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce, Na Františku, v Lázních Toušeň a v dosud zakonzervované vojenské nemocnici v Těchoníně u Žamberka. Tam se má aktivovat jen karanténní část, lůžka pro vážné případy s plicními ventilacemi se zatím otevírat nebudou.

Toto pondělí odjelo prvních šest lidí z domova v pražské Michli do Lázní Toušeň. „Nechápu, proč právě sem,“ diví se starosta Luboš Valehrach. Nebojí se toho, že senioři zavlečou nákazu mezi čtrnáct set obyvatel obce, jeho údiv má jiné důvody. „Ten objekt

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější