https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-asi-pozastavi-dotace-zachranna-stanice-by-skoncila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj asi pozastaví dotace, záchranná stanice by skončila

3.4.2020 00:25 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Záchranná stanice Falco přijímá volně žijící zvířata z Ústeckého kraje, ročně zajistí pomoc téměř tisícovce zvířat. / Ilustrační foto
Záchranná stanice Falco přijímá volně žijící zvířata z Ústeckého kraje, ročně zajistí pomoc téměř tisícovce zvířat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zvíře v nouzi
Rada Ústeckého kraje navrhla zastupitelstvu, které je naplánované na 20. dubna, pozastavit rozdělování některých dotací. Šlo by třeba o dotace z Regionálního podpůrného fondu. V některých případech navrhla rada zastavit vyřizování již přijatých žádostí. Jde o ekonomická opatření kvůli epidemii koronaviru, řekl včera mluvčí kraje Martin Volf. O svou existenci se kvůli tomu obává záchranná stanice Falco se sídlem na Litoměřicku, uvedl v tiskové zprávě Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.
 

"Po 25 letech činnosti, kdy pomohla více než deseti tisícům zvířat v nouzi a najezdila za jejich záchranou stovky tisíc kilometrů, bude muset záchranná stanice Falco zřejmě skončit," řekl Stýblo. Bez dotací se stanice podle něj neobejde. Bez podpory kraje by pokryla necelou třetinu nákladů, dodal.

Záchranná stanice Falco přijímá volně žijící zvířata z Ústeckého kraje. Ročně zajistí pomoc téměř tisícovce zvířat. Jen netopýrů, k nimž záchranáři vyjížděli na žádost lidí, kterým zalétli do bytů, kanceláří, ale i nemocnic, evidovala stanice Falco loni přes 200. Mezi časté pacienty patřili také ježci nebo mláďata ptáků. Do stanice se dostávají i vzácná zvířata, jako sokol stěhovavý, jeřáb popelavý, luňáci, chřástalové či sluky.

Falco pracuje i v době pandemie, letos zatím přijala 100 zvířat v nouzi. "I v této těžké době zůstává provoz stanice nepřerušen," uvedla jedna z ochránkyň Jana Tomšovská. Podle ní budou dotace v rozpočtu stanice chybět. "Možná budeme muset vyhlásit bankrot," dodala.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist