Vyhořelá šicí dílna z Lipníku nad Bečvou pokračuje ve výrobě roušek v náhradních prostorách

Žížala Julie, František z Kouzelné školky nebo medvídek Kuky. Zaměstnanci šicí dílny z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku přerušili před dvěma týdny kvůli koronavirové krizi výrobu těchto plyšových hraček a místo nich šijí látkové roušky. Nezastavil je ani pondělní požár dílny a skladu materiálu. Šicí stroje přestěhovali s pomocí dobrovolních hasičů do tělocvičny nedaleké základní školy.

„Zřejmě odlétla nějaká jiskra a zapálila bavlněný prach, který vzniká při řezání látek,“ říká Vladimír Beckert, majitel šicí dílny. Ještě v úterý o něj pečovali lékaři, protože se při požáru nadýchal kouře, teď už ale nese štůček látek svým švadlenám do tělocvičny.

Pod žebřinami je tu vedle sebe vyskládáno celkem 10 šicích strojů, které se podařilo před ohněm zachránit. U nich sedí švadleny vyrábí látkové roušky. Taky paní Renata. „Je fajn, že se to povedlo. Čekali jsme, že to nebude tak rychle. Je to dobře, že můžeme dělat,“ říká švadlena.

U samostatného stolu zapravuje už hotové roušky paní Martina. To, že pár dní po požáru už znovu pracuje, bere jako malý zázrak. „Kdo by chtěl být v dnešní době bez práce, jsme rádi, že můžeme pracovat při té katastrofě, co se nám stala,“ říká Martina.

Stejně odhodlaný je i majitel dílny Vladimír Beckert. „Lidé nám hodně pomáhají dobrovolně, sami se hlásí, chtějí nám pomoct se stěhováním nebo s úklidem. To je jedna z věcí, která nám dodává síly,“ uzavírá Beckert.

Deset tisic rousek, ktere si objednalo mesto, svadleny dokonci jeste dnes. Nebo tak neco.

autor: kra
Spustit audio