Hlavní obsah

Liberecké divadlo odstartuje první online seriál

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální formu k udržení kontaktu s diváky vymysleli členové Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Kromě toho, že šijí roušky, čtou dospělým na dobrou noc povídky E. A. Poea a Jaroslava Haška, vymysleli i dva průběžné seriály.

Foto: archiv Divadla F. X. Šaldy

Herec Jan Jedlinský čte každý všední večer dospělým na dobrou noc.

Článek

Fotoseriál Děláme doma scény vzniká v rodinách herců. V domácím prostředí s pomocí dostupných rekvizit a případně komparzistů z řad rodiny herci inscenují scénu z repertoárových představení divadla. Fotografie budou po skončení nouzového režimu divadla k vidění na výstavě v prostorách libereckého Malého divadla a poputují i na další místa v Libereckém kraji. Do fotoseriálu se zapojili umělci všech tří souborů, činohry, opery i baletu.

„Je důležité, aby v této těžké době nevymizel humor. Fotky pak budou mementem i po znovuotevření divadla. Budou nám v lepších časech připomínat, že si máme vážit obyčejného života,“ říká ředitelka divadla Jarmila Levko Pešlová.

Druhý seriál bude živě hraný. Jmenuje se Operace Archa a bude se vysílat živě jednou týdně z Malého divadla. Pilotní díl odstartuje v pátek 3. dubna v 19 hodin a diváci se mohou těšit na herce Martina Polácha, Ondřeje Kolína nebo Janu Hejret Vojtkovou. Seriál se odehrává v Liberci a k vidění je na facebookovém profilu a youtubovém kanálu divadla.

„Pustili jsme se do velikého dobrodružství. Chceme každý týden napsat zhruba půlhodinovou epizodu, nazkoušet ji a naživo odvysílat na tři kamery jako v pionýrských dobách televize. Ale kdy jindy zkusit věci jinak než teď. Doufám, že si náš komediální příběh o záchraně lidstva, naplánované v tajemných sklepeních liberecké radnice, najde své diváky a přinese jim aspoň na chvíli pocit, že sedí v divadle, jako by se venku nic nedělo. Ostatně proto vysíláme naživo, ne ze záznamu. Jsme divadlo vznikající každý večer znovu. A právě neopakovatelný pocit být přítomen při zrodu čehosi živého chceme divákům nabídnout, byť zatím jen přes internetové připojení,“ objasňuje motivace ke vzniku seriálu šéf činohry Šimon Dominik.

Do příprav prvního divadelního online seriálu se může zapojit i veřejnost, a to tím, že bude zasílat tvůrcům náměty, jež budou uplatněny při tvorbě dalších dílů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám