Firmy z Uničova a Litovle tento týden postupně obnovují svůj provoz. Některé kvůli dvoutýdenní karanténě stály

Do většiny výrobních závodů v Uničově a Litovli se tento týden postupně vracejí po čtrnáctidenní karanténě zaměstnanci. Na plné obrátky ale zatím určitě nejedou. Například litovelský pivovar zatím obnovil jen distribuci piva. Největší zaměstnavatel v regionu, uničovský závod Miele, využívá jen zhruba 300 ze 1700 pracovníků.

V takzvané lahvárně litovelského pivovaru je opět rušno, distribuci lahvového piva podnik po dvoutýdenní nucené přestávce znovu zahájil. Produkci pivovar zastavil kvůli karanténě Litovle. Do zaměstnání nemohly zhruba dvě stovky lidí.

„V následujícím období plánujeme postupné spuštění výroby piva. Veškeré kroky k obnovení činnosti pivovaru jsou realizovány s minimálním počtem zaměstnanců a podle pravidel schválených krajskou hygienickou stanicí v Olomouci,“ potvrzuje ředitel pivovaru Lumír Hyneček. Ekonomické dopady zatím firma nevyčíslila.

Produkci přerušil i největší zaměstnavatel v Uničově - výrobce spotřebičů Miele. V závodě pracuje sedmnáct set lidí. Do provozu po otevření města nabíhá podnik jen částečně „Naše klíčové závody, které nám dodávají materiál, přerušily výrobu a z toho důvodu není možná dodávka do našeho závodu,“ vysvětluje firmy Petr Vodák s tím, že výroba by měla opět začít po Velikonocích. Momentálně tak pracují zhruba tři stovky zaměstnanců. „Zbývajících 1400 zaměstnanců je v současné době doma z tzv. překážky na straně zaměstnavatele a po tuto dobu bude pobírat 80% náhradu mzdy,“ dodává ředitel.

Měsíční zastavení produkce bude pro uničovské Miele znamenat značné ztráty. „Naše společnost má roční obrat zhruba něco přes devět miliard korun. Pokud si uvědomíme, že téměř měsíc stojíme, znamená to, že výpadek našeho obratu budeme počítat v řádek stovek milionů korun,“ uzavírá Vodák.

V omezeném provozu funguje i další uničovský podnik Unex. Svou výrobu nepřerušil ani v době uzavření města. Momentálně do práce chodí z více než jedenácti set zaměstnanců větší polovina, uvedl mluvčí podniku Boris Keka.

autor: bas
Spustit audio