Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nový termín Her se stane světýlkem na konci tunelu, věří předsedkyně paralympijského výboru

Paralympijské hry v Tokiu znají svůj nový termín, odstartují 24. srpna v roce 2021. Předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová odklad kvituje. V tíživé koronavirové krizi si uvědomuje váhu všech zdravotních a bezpečnostních rizik a zároveň vnímá těžkosti, které vznikly všem sportovcům cílícím na vrchol sezony.

Olympijská a paralympijská pochodeň
zdroj: ČTK/AP

Oznámení nového termínu paralympijských her bere Erlebachová jako světýlko na konci tunelu, "k němuž budeme s nadějí vzhlížet jako k pevnému bodu naší budoucnosti. Jako k něčemu, na co se můžeme těšit, k něčemu, co nás bude naplňovat vírou v úspěch, který nás teprve čeká. Jako k něčemu, co nám všem pomůže překonat náročné časy."

Předsedkyně ČPV i nadále intenzivně komunikuje se svazy, s organizátory i se samotným Mezinárodním paralympijským výborem. Usiluje o to, aby nastalá situace měla na sportovce co nejmenší dopady.

Je nám líto, video expirovalo.
Běleš: Pokud mi bude sloužit zdraví, olympijský cyklus dokončím

"Bazén vanou nenahradíš a sportoviště obývacím pokojem jakbysmet. Věřím ale, že si naši sportovci našli – anebo najdou – jiné způsoby, jak se udržovat v kondici," uvádí Erlebachová v oficiálním prohlášení.

Také prezident Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons mluvil po bezprecedentním odkladu v optimistickém duchu. "Až se příští rok v Tokiu uskuteční paralympijské hry, bude to mimořádný projev spojující lidstvo v jeden celek. Půjde o globální oslavu lidské odolnosti a senzační přehlídku sportu jako takového."

Důležitým faktem je, že podobně jako v případě olympijských her všichni sportovci se splněnými limity, kteří již měli svoji účast zajištěnou, o své startovní pozice v Tokiu nepřijdou. Stejně tak zůstávají v platnosti i vybojovaná kvalifikační místa v rámci jednotlivých zemí.

"Společná naděje a víra jsou tím, co nás posouvá kupředu, věřme proto ve zlepšení situace a doufejme, že se ve zdraví opět společně shledáme na znovu otevřených sportovištích," dodala Erlebachová.

Zdroj
ČT sport, paralympic.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články