Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na šachovnici stejně jako na monitoru. Carlsen uspořádá nevídaný on-line turnaj těch nejlepších

Pro takové klání nastal ideální čas. Poté, co byl přerušen Turnaj kandidátů a celý sportovní svět stojí kvůli koronavirové krizi, přišel mistr světa Magnus Carlsen s nápadem uspořádat velkou on-line soutěž pro elitní velmistry. Chybět by neměl ani někdejší Magnusenův vyzyvatel Fabiano Caruana.

Nor Magnus Carlsen
zdroj: REUTERS autor: Anton Vaganov

Osm skvělých světových šachistů bude od 18. dubna na turnaji Margnus Carlsen Invitational bojovat o 250 tisíc dolarů. Kolbištěm má být oblíbený web on-line šachistů Chess24.

Kromě Caruany se mají utkat i další špičkoví hráči, kteří se účastnili nedávného Turnaje kandidátů v Jekatěrinburgu - například dlouho vedoucí Rus Jan Něpomjaščij nebo Číňan Ting Li-žen.

I když šach hraje na on-line platformách celosvětově zhruba 70 milionů nadšenců, profesionálové se dosud tomuto světu vyhýbali. Tenhle turnaj lze proto považovat za průkopnický.

Není lepší příležitosti, kdy ovšem takové "experimenty" dělat. V období koronavirové krize za posledních 14 dní stoupl zájem o hru na Chess24 o 500 procent.

"Šachy jsou ve sportovním světě jedinečné v tom, že táhnete stejně na dřevěné šachovnici i na monitoru," řekl Carlssen.

"Tohle je pro šachy historická chvíle. Nemáme jen příležitost, ale také odpovědnost vůči fanouškům po celém světě, kteří potřebují v době, kdy se nesportuje, rozptýlení," dodal.

Aby se zamezilo jakýmkoli podvodům, šachisté budou hrát na speciálních počítačích a při tom budou snímáni dvěma kamerami.

Pravidla jsou dána s ohledem na atraktivní agresivní taktiku. Soutěžící budou mít na každou hru 15 minut plus 10 sekund na každý provedený tah. Vše začne boji ve skupině, kde se utká každý s každým. Čtyři nejlepší hráči pak poměří síly ve vyřazovací fázi o první cenu v hodnotě 70 000 dolarů. To vše v přímých přenosech s komentářem v devíti jazycích.

Bezprecedentní klání podporuje i Mezinárodní šachová federace. "FIDE je velmi nadšená z tohoto podniku," řekl její mluvčí. "Tenhle druh šachu si může najít své místo v šachovém ekosystému," dodal.

Zdroj
Financial Times, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články