Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Alabamě usedne do virtuálního kokpitu i Wickens

V Alabamě usedne do virtuálního kokpitu i Wickens

Virtual Indy Grand Prix of Alabama – před závodem

Druhým podnikem pokračuje v sobotu v půl deváté večer našeho času série on-line závodů pořádaná IndyCar Series a iRacingem. Jezdci "zavítají" na okruh Barber Motorsports Park v Alabamě, kde skutečně o víkendu měli reálně závodit, než minimálně úvod sezony zrušila pandemie koronaviru. První virtuální závod IndyCar ovládl před týdnem Sage Karam.

Virtuální debut IndyCar zanechal minulý týden velmi dobrý dojem. O tom, že fanoušky toto netradiční oživení karantény zajímalo, svědčí i sledovanost závodu. Při součtu všech kanálů, které závod streamovaly (IndyCar.com, profily IndyCar na facebooku a youtube a twitch iRacingu) dosáhla sledovanost minulého závodu 433 tisíc diváků. Když do toho započteme i další ffanoušky, sledující virtuální závod na profilech jezdců, kteří jej nasdíleli, přesáhla sledovanost 600 tisíc diváků.

Pro srovnání: loňský reálný úvodní závod sezony v St. Petersburgu si připsal sledovanost 495 tisíc diváků. Když k tomu připočteme to, že sportovní televize nemají prakticky co vysílat, není divu, že po sobotním virtuálním závodě v Alabamě skočila americká NBC Sports, která jej původně reálně měla přenášet.

IndyCar závodí v Alabamě od roku 2010. Foto: IndyCar

To pro fanoušky mimo USA ovšem přináší velkou nepříjemnost. Minule byl přenos volně dostupný po celém světě. Ještě v původní tiskové zprávě k sobotnímu závodu IndyCar promovala stejné možnosti, jak závod sledovat. Záhy poslala opravenou zprávu, v níž uvedla, že možnost sledovat závod on-line „bude upřesněna“. A bohužel následně v pátek IndyCar uvedla, že závod půjde kromě televize sledovat na webu NBC Sports a v její aplikaci, tedy na kanálech, které jsou v Evropě zablokované.

O jeden zajímavý počin se před závodem postaral tým Andretti Autosport. V pátek stáj oznámila, že společnost Surgere, která má být hlavním sponzorem Marka Andrettiho v srpnovém závodě v Ohiu, bude tento víkend sponzorovat vůz s číslem 98, který ve virtuálních kláních řídí Scott Speed. Je to poprvé, kdy některý z týmů zobchodoval zbarvení vozu i ve virtuálním závodě.

Odložený comeback Roberta Wickense

Měli jsme se toho dočkat už před týdnem, ale přichází to až nyní. Do kokpitu usedne i Robert Wickens, jehož kariéru předloni přerušila vážná nehoda v Poconu. Pro Wickense upravili simulátor synové Garyho Bettenhausena. Kurýrní služba ho ale k Wickensovi nedoručila včas, aby Kanaďan stihl závod ve Watkins Glen.

Teď je simulátor připravený, nainstalovaný u Wickense doma a Kanaďan by neměl v sobotu na startu chybět. Tedy, pokud se mu nestane něco podobného, jako jeho krajanovi Hinchcliffeovi před týdnem – Tomu před startem vypadlo internetové připojení.

„Je to zvláštní, jsem toho teď plný. Můj mozek se skoro zavařil, když jsem se snažil naučit se, jak k brzdění používat páčky. Je to hodně práce a máme málo času. Doufal jsem, že se to naučím rychleji, že udělám hodiny méněkrát, než se mi povedlo. Ale jsem rád, že jsem zpátky a že můžu s těmito kluky zase závodit. Bude to moc zábavné,“ věří podle webu Racer Wickens.

Robert Wickens vletěl do IndyCar jako uragán, jeho kariéru bohužel záhy přerušila vážná nehoda v Poconu. Foto: IndyCar

Startovní pole se oproti minulé sobotě rozrostlo celkem o čtyři jezdce. V Alabamě má startovat celkem 29 pilotů. Vedle Wickense a všech, kteří nechyběli ve Watkins Glen, jsou navíc do závodu přihlášeni Scott Dixon, Ed Carpenter a Jack Harvey.

Pravidla

Závod je vypsán na 45 kol, má tedy poloviční distanci oproti reálnému závodu. Trvat by měl zhruba hodinu. Předcházet mu bude desetiminutová kvalifikace. Všichni jezdci budou mít identicky nastavené vozy. Očekávány jsou jedny zastávky v boxech a plánovaná je také žlutá fáze. Spustí se v 15. kole a bude trvat tři kola.

Piloti mohou 10x využít desetivteřinové zvýšení výkonu motoru push-to-pass. Dvakrát si mohou nechat opravit poškozený monopost. Před týdnem piloti týmu Penske McLaughlin, Newgarden a Pagenaud ukázali, že i přes nehodu, která by v reálném závodě znamenala jistý konec, se dá zajet slušný výsledek.

Ve Watkins Glen slavil vítězství Sage Karam. Foto: IndyCar/iRacing

Stejně jako před týdnem závodem provedou skuteční komentátoři stanice NBC – Leigh Diffey a bývalí piloti IndyCar Townsend Bell a Paul Tracy. Chybět nebudou ani takové formality jako hymna, modlitba či slavnostní pokyn k nastartování motorů. Před týdnem se týmu, který přenos vyráběl, dokonce podařilo zařadit do přenosu i rozhovory.

Závod začíná v sobotu v 20:30 SELČ

 

Startovní listina:

p. jezdec tým motor
1 Josef Newgarden Team Penske Chevrolet
2 Scott McLaughlin Team Penske Chevrolet
4 Sébastien Bourdais A.J.Foyt Enterprises Chevrolet
5 Patricio O´Ward Arrow McLaren SP Chevrolet
5 Robert Wickens Arrow McLaren SP Chevrolet
6 Oliver Askew Arrow McLaren SP Chevrolet
8 Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Honda
9 Scott Dixon Chip Ganassi Racing Honda
10 Felix Rosenqvist Chip Ganassi Racing Honda
11 Kyle Kaiser Juncos Racing Chevrolet
12 Will Power Team Penske Chevrolet
14 Tony Kanaan A.J.Foyt Enterprises Chevrolet
15 Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Racing Honda
18 Santino Ferrucci Dale Coyne Racing Honda
20 Conor Daly Ed Carpenter Racing Chevrolet
21 Ed Carpenter Ed Carpenter Racing Chevrolet
22 Simon Pagenaud Team Penske Chevrolet
24 Sage Karam Dreyer & Reinbold Racing Chevrolet
26 Zach Veach Andretti Autosport Honda
27 Alexander Rossi Andretti Autosport Honda
28 Kyle Kirkwood Andretti Autosport Honda
29 James Hinchcliffe Andretti Autosport Honda
41 Dalton Kellett A.J.Foyt Enterprises Chevrolet
48 Jimmy Johnson IiC Provisional Chevrolet
55 Álex Palou Dale Coyne Racing Chevrolet
59 Felipe Nasr Carlin Racing Chevrolet
60 Jack Harvey Meyer Shank Racing Honda
88 Colton Herta Andretti Harding Steinbrenner Racing Honda
98 Scott Speed Andretti Autosport Honda