Fakultní nemocnice Hradec Králové má v areálu přistavené obytné vozy pro své zdravotníky

4. duben 2020 07:45

Čtyři obytné vozy si nechala do svého areálu přistavit Fakultní nemocnice v Hradci Králové.  Do budoucna by měly sloužit zaměstnancům, kteří pečují o pacienty.

„Tady je ta čtveřice obytných automobilů," ukazuje vedle sebe zaparkovaná auta mluvčí královéhradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

V každém z nich jsou k dispozici 4 lůžka.
„Ty vozy jsou tu připraveny proto, kdyby bylo zapotřebí poskytnout ubytování našim zaměstnancům z těch nejvíce vytížených klinik. Aby nemuseli například cestovat domů nebo nějak komplikovaně dojíždět. A mohli v nemocnici přespat. Máme je jako takovou rezervu, připravujeme celý ten systém a uvidíme, jestli k jejich využití vůbec dojde."

Na přání nemocnice zapůjčilo obytné vozy pardubické autocentrum

Co v nich zdravotníci najdou, popisuje koordinátor půjčovny Martin Tesař.
„Vozidla jsou vybavena standardně. Dva vozy jsou i s nadstandardní výbavou. Auta jim poskytnou i zázemí ohledně odpočinku, například u kávy. Tudíž všichni si pohodlně sednou ke stolu, mohou se osprchovat, mohou využívat i kuchyňku. A užitnou vodu si i ohřejí."

Čtěte také

Ve vozech s nadstandartní výbavou lékaři najdou například i klimatizaci, mikrovlnnou troubu nebo trezor.

V obytných autech se lidé střídat nebudou, říká Martin Tesař.
„S největší pravděpodobností to bude o tom, že každý bude mít své lůžko a do daného vozidla se bude vracet. Ze strany nemocnice bude probíhat každodenní dezinfekce. Plus potom při ukončení pobytu bude zajištěna dokonalá dezinfekce a vyvětrání vozidla."

Kdyby ubytovací kapacity nestačily, firma je připravena do nemocnice dodat ještě minimálně další dvě vozidla.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související