InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na Veselsku se našel úlomek kosti věrného průvodce mamutů

Jakub Šindelář ze společnosti Naše historie s úlomkem kosti nosorožce srstnatého. , Autor: Vít Řezáč

Jakub Šindelář ze společnosti Naše historie s úlomkem kosti nosorožce srstnatého.     Autor: Vít Řezáč

VLKOV – Představa, že by se kdysi na rovinách kolem Veselí nad Lužnicí proháněli mamuti, je pro mnoho dnešních obyvatel Táborska ne zcela uvěřitelná. Přesto byly objeveny důkazy, že tomu tak mohlo být. Zatím největší naleziště kosterních pozůstatků mamutů v naší republice se rozkládá v Předmostí, místní části města Přerova. Čítá kosti ze zhruba tisícovky mamutů. Co tedy opravňuje domněnky o možném výskytu mamutů i v prostoru dnešních Vlkovských pískoven?

 

„Zajímavé výsledky přinesl archeologický výzkum při těžbě štěrkopísku ve Vlkovských pískovnách. Z těženého písku až pět metrů pod úrovní současného povrchu jsou získané doklady o lidském osídlení v nejrůznějších pravěkých etapách," seznamuje Jiří Šindelář ze společnosti Naše historie. „Archeologický výzkum zde probíhal s přestávkami již od padesátých let 20. století a skončil teprve před několika lety. Výzkum provádělo několik odborných organizací. Archeologický ústav Akademie věd, Husitské muzeum v Táboře a společnost Naše historie. Vedle kamenných nástrojů, keramiky i kovových artefaktů bylo zjištěno množství štěrkopískem pohřbeného dřeva. Odborníkům z chotovinské společnosti Naše historie se podařilo zajistit i vzorky zvířecích kostí, které se posléze ukázaly být nejzajímavějším souborem nálezů," uvádí Šindelář. "Doktor Kyselý z Akademie věd jednoznačně určil, že se jedná o zuby a jednu kost velkých lichokopytníků. U zubů jde o pozůstatky koní. V nejlépe dochovaném vzorku jde o pravý horní lícní zub středně velkého divokého koně," dodává.

„Mnohem zajímavější je ovšem ona kost. Zcela bez pochyb se totiž jedná o část pravé pažní kosti nosorožce srstnatého. Patrně šlo o mladšího jedince či mládě," pokračuje Jiří Šindelář. „Po zjištění, že se jedná s určitostí právě o kost nosorožce srstnatého byla záležitost konzultována s geologem Petrem Rajlichem. Podle něj je nález prvním odborně zdokumentovaným dokladem čtvrtohorní megafauny na Táborsku," pochlubil se Šindelář.

Nálezové situace nedovolují jednoznačně rozhodnout, zda se obrovští nosorožci, a tedy i mamuti, proháněli po pláních v místě dnešního Veselí nad Lužnicí, nebo jsou kosti přinesené prastarou řekou z okolí. Jednoznačně podle geologa Petra Rajlicha však dokládají existenci gigantů doby ledové na Táborsku. Tito nosorožci byli součástí tzv. pleistocénní megafauny (pleistocén – je označení starší části čtvrtohor 2,6 milionů let až 10 000 let př. n. l.) a někdy jsou označováni jako „věrní průvodci mamutů". Srstnatý nosorožec se délkou svého těla 3,7 až 4,4 metru a váhou kolem pěti tun blížil rozměry dnešním slonům. Byl to býložravec, který v naší oblasti vyhynul před 12 800 lety, jak dovozuje Rajlich.

Nálezy z Vlkovských pískoven ukazují na velmi bohatou a dramatickou historii lokality. Je zatím nerozluštěnou záhadou, že ze stejné hloubky sedimentů byly vybagrované artefakty nejrůznějších pravěkých kultur, starší kosti a dřevo stromů, které padly do vody někdy ve čtvrtém století našeho letopočtu. To vše se nachází v hloubce pěti metrů pod současným terénem a mnohá překvapení a tajemství ještě v budoucnu jistě tyto vrstvy vydají.

 

 

 

--

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace