5 nemocí, které mohou zhoršit boj s koronavirem. Co dělat, pokud jimi trpíte?

5 nemocí, které mohou zhoršit boj s koronavirem. Co dělat, pokud jimi trpíte?

Vysoký tlak, deprese, astma a další chronické nemoci mohou způsobit, že vaše tělo bude s nákazou koronavirem bojovat hůř. Neznamená to ovšem automaticky, že byste měli tento boj prohrát. Cukrovkou například trpí i herec Tom Hanks, a přesto se z koronavirové infekce vyléčil. Co můžete pro podporu svého zdraví udělat, pokud trpíte chronickým onemocněním?

Koronavirus SARS-CoV-2 je pro nás zatím jedna velká neznámá. Z faktů, které již víme, je ale jasné, že u lidí, kteří trpí závažnými chronickými nemocemi včetně depresí a úzkosti, je průběh onemocnění závažnější. Které to jsou a co můžete dělat?

Posilujte srdce

Lidé trpící srdečními chorobami mají další zdravotní potíže – například vysoký krevní tlak, zvýšenou hladinu cholesterolu, cukrovku… „Všechny nemoci oslabují obranné systémy těla (včetně imunitního systému) proti virové infekci,“ vysvětluje lékař William Li. „Horečka spojená s onemocněním Covid-19 pak klade na tělo a jeho metabolické procesy další požadavky, a zvyšuje tak nároky na již oslabené srdce. Navíc je tu pneumonie, která se běžně u onemocnění Covid-19 vyskytuje a která ztěžuje plicím okysličování krve. To opět zvyšuje nároky na srdce,“ popisuje Li.

Lidé s kardiovaskulárními chorobami by si měli hlídat svůj zdravotní stav a využít všechny možnosti, které je dokáží uchránit od dalších nemocí, včetně očkování. Li také doporučuje pravidelný pohyb a zdravou stravu, která pomáhá posílit srdce a cévy.

Pokračování 2 / 5

Zajistěte si dostatečnou zásobu léků

Jakékoliv chronické respirační onemocnění, ať už jde o astma nebo plicní hypertenzi, poškozuje dýchací cesty nebo plíce. Takto postižení lidé jsou pak více ohrožení pneumonií. „Pneumonie poškozuje plíce, které do těla dodávají kyslík. U pacientů, kteří již mají chronické respirační onemocnění, to může být smrtelné,“ tvrdí Li. Pokud patříte do takto ohrožené skupiny, zajistěte si dostatečnou zásobu léků, které běžně užíváte. Měli byste mít doma léky alespoň na 30 dní, abyste v okamžiku, kdy bude ve vašem okolí ohnisko nákazy, nemuseli vůbec vycházet z domu.

Pokračování 3 / 5

Cukrovka je komplikací

Herec Tom Hanks i se svou manželkou Ritou Wilsonovou prodělal koronavirovou infekci. Protože Hanks trpí diabetem II. typu, znamená to, že u něj bylo riziko komplikací vysoké. Přesto se uzdravil a už je zpátky doma z Austrálie, kde se nakazil. Nový koronavirus je ale pro lidi s diabetem nebezpečný hned z několika důvodů. Cukrovka oslabuje imunitní systém, takže je pro tělo mnohem těžší s koronavirovou infekcí bojovat. „Cukrovkáři mají také zvýšené zánětlivé faktory, což může urychlit rozvoj onemocnění Covid-19. Virům se v těle lépe daří, když je hladina glukózy vysoká. A naopak – stresové epizody, jako je virová infekce, zvyšují hladinu cukru v krvi, což může vést ke komplikacím,“ uvádí endokrinoložka Maria Penaová.

Lidé s diabetem by měli dodržovat běžná doporučení platná pro každého. Důkladně a často si myjte ruce, nedotýkejte se obličeje, dezinfikujte povrchy, kterých se mohou dotýkat cizí lidé, a vyhýbejte se těsnému kontaktu s lidmi, kteří vykazují příznaky respiračního onemocnění. Kromě toho si však pravidelně měřte hladinu cukru v krvi, protože jakákoliv infekce ji může zvýšit. Pro případ karantény se předzásobte – ujistěte se, že máte dostatek léků, testovacího materiálu a jídla alespoň na měsíc.

Pokračování 4 / 5

Deprese a úzkost

Pro Covid-19 nejsou komplikací jen fyzická, ale i duševní onemocnění, jako jsou úzkost a deprese. A to i v případě, že dotyčný vůbec není koronavirem infikovaný. „Strach z viru a všech změn, které epidemie způsobí, zvyšují úroveň úzkosti všem. Pro lidi, kteří trpí úzkostnou poruchou, je však situace mnohem horší,“ uvádí Gail Saltzová, docentka psychiatrie. Lékařka varuje, že i pacienti, kteří svou poruchu zvládli, mohou v této složité době zažít relaps a ti, kteří s nemocí právě aktivně bojují, mohou být mnohem symptomatičtější.

„Úzkost také zhoršuje depresi, zejména těm pacientům, jejichž deprese je agitovaná. To je forma deprese, která se vyznačuje neklidem a napětím jako projevy napětí vnitřního. Časté jsou naříkání a pláč jako způsoby projevu zoufalství, objevují se ale i nervozita či podrážděné chování,“ popisuje Saltzová. Lidé s úzkostí nebo depresí, kteří musí pečovat o pacienta s onemocněním Covid-19, mohou pocítit zhoršení svého duševního stavu. Péče je velmi stresující, protože v mnoha případech jde o neustálou starost a nemožnost odpočinku. Sociální distanc, karanténa a ztráta denního režimu vyvolávají pocit osamělosti, což může příznaky duševního onemocnění zhoršit.

Pokračování 5 / 5

Cvičte či vyhledejte psychologickou pomoc, alespoň online

Aktivním přístupem lze příznaky duševního onemocnění zmírnit. Saltzová doporučuje cvičit každý den po dobu 30 minut a vyzkoušet relaxační techniky, jako jsou hluboké dýchání a meditace, které pomáhají udržet úzkost na uzdě. Je také důležité udržet denní režim, a to i v karanténě nebo izolaci. „To znamená vstávat ve stejnou dobu jako obvykle, osprchovat se, obléknou, pracovat a hlídat si dostatečné množství spánku,“ radí psychiatrička. Pokud potřebujete odbornou pomoc, domluvte si se svým terapeutem sezení online. Zajistěte si dostatečnou zásobu léků alespoň na 30 dní, pokud nějaké užíváte. A udržujte pravidelný kontakt se svým okolím a rodinou.

Od středy 8. dubna 2020 najdete pomoc také na stránce www.koronavirus-psychopomoc.cz, kde psychologové a terapeuti budou nabízet telefonickou podporu zdarma. 

Doporučujeme

Články odjinud