Zákeřná jarní alergie: Zaručené tipy, jak ulevit podrážděným očím a nosu

Alergiemi můžete trpět i v zimě.
Zdroj: Profimedia.cz
Alergie v současné době trápí téměř tři miliony lidí. Důležitou součástí léčby jsou nejenom vhodné léky, ale zmírnění příznaků lze potlačit i s pomocí následujících tipů.  Pijte více vody, která zvlhčuje vnitřní sliznice a odvádí usazené alergeny, jež jsou příčinou alergických projevů jako je kašel, rýma apod. Důkladně vysávejte, dokonce se doporučuje při výskytu největšího množství alergenů neotvírat okna. Z bytu odstraňte vše, v čem by se mohly alergeny usazovat. Tedy především textilie a koberce. Zelený čaj je velmi lahodný a zdravý obzvlášť pro alergiky. Obsahuje totiž fytonutrient zvaný epigalokatechin galát, který blokuje histamin a imunoglobin E. Právě tyto látky přitom většinou zapřičiňují otravné projevy alergie.+ 2 fotky+ 3 fotky

I když je na kvetoucí stromy a keře nepochybně hezký pohled, většina alergiků si ho moc neužívá. Kvetoucí rostliny jim dráždí oči i nos a vyvolávají u nich nekončící rýmu a kýchání. Navíc někdy na tyto nepříjemné projevy ani léky nestačí. Přečtěte si naše přírodní tipy, které uleví vašim zčervenalým očím a nosu.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 05. 04. 2020 09:00

V současné době máme u nás dva a půl milionů alergiků. Toto poměrně vysoké číslo pak ukazuje, kolik lidí s příchodem jara trpí. Samozřejmě protialergické léky jsou velmi důležitou součástí léčby alergie, ne vždy ale úplně eliminují všechny důsledky alergie. Následující přírodní tipy vám v kombinaci se správným užíváním léků poradí, jak nepříjemné příznaky potlačit na minimum.

Vaši imunitu podpoří probiotika

I když by se to někomu možná mohlo zdát překvapivé, vědci z univerzity v Ósace prokázali, že i na projevy alergie v oblasti sliznice pomáhají některá probiotika. Jako účinné zmiňuje studie publikovaná v odborném časopise International Archives of Allergy and Immunology zejména bakterie kmenů Lactobacilli casei, Lactobacillus paracasei, L. acidophilus a Bifidobacterium longum. O konkrétním typu probiotik vhodném pro vás, se můžete poradit s lékárníkem.

Pijte zelený čaj

Blahodárné účinky zeleného čaje pro lidské zdraví jsou poměrně známé. Málokdo však ví, že mezi jeho schopnosti patří i zklidnění nepříjemných projevů alergie. Obsahuje totiž fytonutrient zvaný epigalokatechin galát, který blokuje histamin a imunoglobin E. Právě tyto látky jsou přitom obvykle důvodem otravných projevů alergie. O důvod víc, proč si tento prospěšný nápoj dopřát každý den.

Omezte příjem sladkostí

Ač by pro vás mohlo znít spíše jako trest, než doporučení, které vám uleví od nepříjemných příznaků alergie, snížený příjem sladkostí vám skutečně může pomoci. Cukr totiž zvyšuje kyselost i zahlenění organismu. Pozor si dejte i na některé ovoce, které obsahuje vyšší množství ovocného cukru. Sáhněte proto na nějaký čas raději po třešních, meruňkách, a lesních plodech nebo grapefruitech, které mají nižší obsah sacharidů.

K čištění nosu vyzkoušejte domácí proplachy

Důležité je sliznici nosu neustále zvlhčovat a udržovat ji čistou. K tomu vám mohou dobře posloužit jak spreje v podobě slaných roztoků z lékárny, tak i domácí výplachy. Vyrobíte ho poměrně snadno a zvládne ho každý. Potřebovat k tomu budete několik zrníček anýzu a půl kávové lžičky sušené přesličky rolní – dejte je do hrníčku a zalijte jednou deci horké vody. Směs nechte deset minut louhovat. Pak ji sceďte a nechte vychladnout. Do nosu pak proplach aplikujte injekční stříkačkou. Při výplachu zakloňte hlavu, vstříkněte a přibližně po dvou minutách roztok vysmrkejte. Používat tento proplach je doporučeno klidně třikrát po sobě, nejdéle ale aplikaci opakujte po dobu jednoho dne.

Pravidelně doplňujte vápník a hořčík

Podle lékařů jsou vápník a hořčík obecně prospěšnými minerály. Jejich dostatek si můžete zajistit každodenní konzumací mléčných výrobků, pitím minerálek i doplňky stravy. Jejich účinky jsou pro organismus celkově prospěšné, posílí vás tedy i v boji s alergií.

NA CO DALŠÍHO SI DÁT POZOR PŘI PROJEVECH JARNÍ ALERGIE? ZJISTÍTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články