InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elektrický proud dorazil do Milevska před sto lety. Marešovi po něm marně prahnou ve 21. století

Garáž Marešových původně patřila k domu v zahradě za ní. , Autor: L. Kolářová

Garáž Marešových původně patřila k domu v zahradě za ní.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO – Do obtížné situace se dostali manželé Marešovi, kteří mají garáž v krátké slepé odbočce ze Sibiřské ulice. Garáž původně patřila k sousednímu rodinnému domu a obojí se stalo předmětem dědictví dvou sourozenců. Vypořádali se tak, že jeden z nich dostal dům a druhý garáž a další majetek mimo Milevsko. Dům i garáž na Hůrkách do té doby fungovaly jako jedno odběrní místo elektřiny a když se první z dědiců rozhodl dům prodat, nový majitel domu převzal i elektrickou přípojku. Garáž se tím odpojila a Karel Mareš se rozhodl, že si u firmy E.ON zažádá pro garáž o přípojku vlastní. To bylo na jaře loňského roku a Marešovi netušili, jakou nastupují anabázi. Téměř sto let po elektrifikaci Milevska, k níž podle dostupných pramenů došlo v roce 1921, bojují, aby i do jejich garáže dorazil elektrický proud. Ve slepé uličce na Hůrkách se dostali do slepé uličky.

 

Zpočátku to vypadalo jednoduše. Firma E.ON Distribuce s nimi v dubnu 2019 uzavřela smlouvu o zřízení odběrního místa a Marešovi zaplatili ve dvou splátkách 12 500 korun. Jednání Marešových s majetkovým odborem města, tehdy ještě v čele s Davidem Lukešem, vypadalo příznivě. Správa majetku podmiňovala souhlas města odfrézováním a pokládkou nového asfaltu v pruhu přes šířku uličky k místu, kde se podle E.ONu lze napojit. Jenže poslední slovo má rada města a ta loni v srpnu zásah do své komunikace odmítla, přestože předjednání za účasti E.ONu a správy majetku u starosty Ivana Radosty vypadalo slibně.

Negativní verdikt se odůvodňoval tím, že nový asfalt v Sibiřské ulici pochází z roku 2018 a město dodržuje zásadu do nových komunikací několik let nezasahovat. Jenže Marešovi se dozvěděli, že skutečné důvody mohly být i jiné.

Byly zdrojem pro radní fakta nebo tamtamy?

„Od některých radních jsme se postupně dozvídali, že v radě zaznívaly úplně lživé informace, které zřejmě soukromě někdo někomu z radních napovídal. Že tu už přípojku na 220 Voltů máme a usilujeme o 380 Voltů, aby tu mohla být dílna s nějakou kovovýrobou. Nic takového ale není pravda. Není tu žádný proud, v garáži se nedá svítit a pod garáží je sklípek, který se potmě dá taky těžko využívat," popisuje Karel Mareš a pokračuje: „Žádnou kovovýrobu tu dělat nechci. V garáži mám starého žigulíka, toho si chci renovovat. Je to můj koníček. Potřebuji například svařovat a bez elektřiny musím spustit elektrocentrálu a v tu chvíli na mě sousedi přiběhli, že si tu hluk z elektrocentrály nepřejí."

Nelibost nad využíváním garáže přitom nepochází od nových majitelů domu, který původně ke garáži patřil, ale od dalších dvou starousedlíků, kteří mají vilky v této uličce. Chtějí mít klid a nepřejí si v garáži ruch. Marešovi zas chtějí svou garáž využívat. Jinak by pro ně neměla smysl.

Zamítnuto podruhé

Technik správy sítě firmy E.ON Milan Mráz se po zamítnutí rady města obracel korespondencí na Davida Lukeše a sdělil mu, že na základě předběžného souhlasného stanoviska už vypracoval zadání pro projektanta. A ptal se, jak má tedy postupovat. Nakonec došlo k dohodě, že Karel Mareš zkusí požádat radu města znovu, zda by své stanovisko nepřehodnotila.

„Chápeme, že město odmítá překopávat nový povrch silnice z roku 2018, ale jde jen o malý kousek a o boční slepou uličku, navíc už i na hlavní trase Sibiřské se vyřezávalo a opravovalo místo, kde se propadl kanál," namítají Marešovi.

Rada města ale letos v únoru jejich žádost zamítla znovu. Pro zřízení přípojky byli pouze starosta Ivan Radosta a radní Karel Procházka. Zbylí čtyři radní byli proti, jeden chyběl.

„Překvapilo nás, když jsme se dozvěděli, že radní pan Beneš měl údajně na jednání argumentovat, že panu Zemanovi ze sousedství, který v prosinci zemřel, slíbil, že se zasadí, aby tu elektřina nebyla a garáž jeho ženu nerušila. Proč se radní nepřišli na místo aspoň podívat," ozvala se po únorovém záporném verdiktu Monika Marešová.

Radní Bohuslav Beneš na přímé oslovení redakce v podstatě takovou osobní intervenci v radě města připustil. Marešovi mimoto poukazují na to, že sousedky z druhé strany zas mají pracovní vazby na radnici a tudíž jim prý jde rada města na ruku.

Jak to vidí právníci?

Co by měli Marešovi dělat s garáží bez elektřiny a kde hledat východisko, na to se Milevské noviny zeptaly i dvou právníků z řad zastupitelů – radního Martina Kupce a člena zastupitelstva, advokáta Ondřeje Šimánka.

Ondřej Šimánek se vyjádřil, že bez přesných znalostí faktů se k samotnému případu vyjadřovat nemůže, tudíž jeho názor bude obecný: „Nevím, co bylo obsahem dědické dohody, na základě které byla garáž nabyta bez elektřiny. Podle mého si měl pan Mareš v rámci dědického řízení vymínit užívání garáže v rozsahu, jak ji užíval předchozí vlastník, tedy se zajištěním elektřiny z domu. Takovéto dohody se běžně uzavírají např. ve formě služebnosti. Toto se patrně nestalo. Pokud se týká nesouhlasu rady se zásahem do nového povrchu, nevím, zda se Sibiřská ulice neopravala z dotace a zda podmínka nezasahovat do povrchu nebyla součástí dotačních podmínek." Ondřej Šimánek dodal, že otázkou také je, kdy se Karel Mareš stal vlastníkem garáže a kdy problém začal řešit. Na to je odpověď nasnadě – garáž nabyl v roce 2018, těsně poté, co město udělalo v Sibiřské novou komunikaci. Dříve tedy věc řešit nemohl.
Radní Martin Kupec sdělil, že nevidí jiné východisko než nějakou rozumnou dohodu se sousedy, protože Hůrka jsou přece jen obytná zóna.

Řešení se snad najde

Rada města se celou záležitostí znovu zabývala 16. března. Diskutovala ale o problému jen neformálně, bez usnesení. Starosta Ivan Radosta se šel předchozí sobotu na místo podívat.
„Ano, loni jsme byli proti překopu, ale ten asfalt taky stárne, postupně nebude nový. Tím chci říct, že s tímto argumentem nelze přípojku odmítat donekonečna. Pokusím se ještě jednat s majiteli domu, ke kterému garáž původně patřila, jestli by se nedala přípojka přivést přes jejich pozemek. Chápu, že garáž o rozloze přes 50 metrů čtverečních, která má i podzemní potravinový sklípek, těžko může být bez proudu. A chápu i to, že pan Mareš chce nejen 220 Voltů, ale i motorový proud. Každý z nás si něco občas v garáži dělá a motorový proud potřebuje. Pro něj by to jinak znamenalo mít před garáží elektrocentrálu, což by se určitě sousedům taky nelíbilo. Na druhé straně, když jsem tam byl, tak se na jedné zahradě řezaly motorovkou větve a na druhé straně štěkal pes, je to prostě o tom, aby měli sousedé pro sebe pochopení a trochu si vyšli vstříc. Budu pana Mareše informovat, aby požádal o přípojku potřetí a věřím, že nějaké řešení najdeme," vyjádřil se starosta.

 

 

 

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Poradce 

    Reagovat

     

    Pustit centrálu celý den a přesně na dobu nočnního klidu vypnout. Stále opakovat 7 dní v týdnu.
    Pak sousedé nechají odvolat starostu,místostarostu i s intrikánem Benešem. :-)))

    Vloženo 6.4.2020 07:34:26

  • Zmilevska 

    Reagovat

     

    30 let po revoluci a komousi rozhodují o lidech z milevska znovu.díky pane radosto starosto

    Vloženo 6.4.2020 06:12:14

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    V Milevsku jsou boží, zástupný negativismus vygradoval v odpírání elektřiny a to ještě nejblbějším způsobem. Je třeba si pamatovat, kdo a jak se stavěl k problémům svých obyvatel. A výrok roku : slíbil jsem mrtvému, že v ulici bude klid (volná parafráze) i přes mrtvoly.

    Vloženo 5.4.2020 21:10:47

  • Milan 

    Reagovat

     

    Chtěl bych vidět jestli by se obešli bez elektriky v garáži všichni kolem na Hůrkách.

    Vloženo 5.4.2020 17:22:05

  • Elektroměr 

    Reagovat

     

    Divme se,že z Milevska utíkají lidé.Komunisti všech zemí spojte se.A Ti dva právníci? Bůh nás ochraňuj. Hlavně je třeba si rozhodovani zapamatovat, potřeba u příštích voleb.

    Vloženo 5.4.2020 16:15:32

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace