Legendární film Postřižiny: Vypila Vašáryová opravdu pivo na ex a proč roli Pepina odmítl Menšík?

Postřižiny je devátý celovečerní film režiséra Jiřího Menzela z roku 1980 podle knihy Bohumila Hrabala. Film vypráví o pivovaru a rodině jeho správce za první republiky.
Zdroj: se souhlasem České televize
Postřižiny: Maryška a Francin mají vskutku spokojené manželství. Když ale do maloměsta přijede Francinův bratr Pepin, je rázem vše vzhůru nohama.Rozpočet snímku činil čtyři miliony československých korun. Pepina měl původně hrát Václav Neckář.V objektu pivovaru v Dalešicích je dnes muzeum s filmovými rekvizitami.+ 2 fotky+ 3 fotky

Legendární film Jiřího Menzla podle knihy Bohumila Hrabala z roku 1980 vypráví o rodině správce pivovaru, kterého navštíví bláznivý bratr Pepin. Ten serióznímu manželovi krásné Maryšky pořádně zapálí pod kotlem.

Petra Járková
Petra Járková 05. 04. 2020 12:00

Film Postřižiny vypráví o dalešickém pivovaru a správci Francinovi, který v něm žije se svou krásnou manželkou Maryškou, na které všichni z okolí mohou oči nechat. Kromě krásné tváře, milé povahy a vypití půllitru piva na ex se totiž pyšní nádhernými dlouhými vlasy. Tuto idylku naruší příjezd Pepina, který je velmi hlučný a hlavně popletený, tudíž každou chvíli někde něco provede.

Pivo na ex

Šarmatní dáma a slovenská herečka Magda Vašáryová ve filmu vypije půllitr piva ex. Ve skutečnosti tomu ale tak nebylo. Sklenice, ze které zlatavý mok pila, měla dvojité dno, takže v ní bylo maximálně dvě deci piva. Navíc byla Vašáryová v době natáčení těhotná a říká se, že se pořád jen cpala. Neuvěřitelné je, že za celý ten čas nic nepřibrala.

Paruky

A jak to bylo s legendárními dlouhými vlasy? Sama herečka měla v té době své vlasy krátké, bylo tedy nutné vyrobit několik paruk. Herečka jich ve filmu použila šest.

Náhradníci

Nejprve byla pro roli Maryšky zvažována Libuška Šafránková a pro roli Pepina Václav Neckář. Ten ji však odmítl s tím, že ze sebe nebude dělat šaška. Pak byl pro roli navržen Vladimír Menšík a ten ji zase nechtěl proto, že podle něj ve filmu hrály samé "děti".

Skutečná postava

Postava strýčka Pepina je inspirovaná skutečnou postavou ze života spisovatele Bohumila Hrabala, podle jehož knihy byl film natočen. Strýček Josef byl otcův bratr, který za nimi původně přijel jen na 14 dní, ovšem pobyt se prodloužil na celý zbytek života.

Pivovar nyní

V objektu pivovaru je nyní muzeum, kam se mohou fanoušci nejen podívat, ale nakoupit si i nejrůznější suvenýry. Pokud byste však hledali komín, na který Maryška a Pepinem vylezou, tak marně. Byl totiž záměrně postaven na rovné střeše místního JZD v Dalešicích jen pro filmařské účely.

NA SNÍMKY Z FILMU POSTŘIŽINY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA FILM POSTŘIŽINY SE MŮŽETE PODÍVAT DNES OD 17:50 NA TV NOVA.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články