Projekt Musíme to zastavit propojuje dobrovolníky i v kraji

TOP 09 spouští projekt Musíme to zastavit, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky.

Cílená propagace v Plzni

 Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

„Téměř měsíc sledujeme v přímém přenosu neuvěřitelné úsilí dobrovolníků, starostů ale také firem v boji s epidemií koronaviru. Zároveň je ale hodně lidí, kteří pomoc potřebují. Rozjíždíme proto projekt, který chce dobrovolníky propojit a který každému potřebnému ukáže, že není sám,“ říká předseda TOP 09 v Plzeňském kraji Petr Suchý.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí.

Díky mapě se tak dozvíte například, že v Plzni bylo zřízeno kontaktní centrum pro osoby v nouzi, kterým prostřednictvím spolku TOTEM pomáhá přes 150 dobrovolníků s nákupy, zavedeno bylo živé vysílání na Facebooku a kanálu YouTube, otevřeny dvě mateřské školy pro zaměstnance IZS nebo, že město vychází vstříc podnikatelům i neziskovým organizacím, které mají pronajaté městské prostory.

„Rada se shodla na tom, že všichni, kterých se to týká, mohou nájem počínaje nájemným za březen, zaplatit až o 90 dnů později s tím, že po ukončení stavu nouze a podle výše státní pomoci projednáme konkrétní úlevy z těchto nájmů. Dále jsme se shodli na tom, že počínaje obdobím od března město nebude ukončovat ani vypovídat nájemní smlouvy z důvodu pozdních úhrad jednotlivých plateb nájemného ani účtovat úroky z prodlení,“ říká náměstek primátora Plzně pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule a dodává: „Velmi nekompromisní jsme také městské hromadné dopravě MHD, kde jsme nejen zvýšili denní dezinfekci vozů, ale i zajistili kompletní dezinfekci vozového parku speciálním postupem mlhování a upravili jsme provoz na některých linkách. Všechna opatření, která město zavádí, průběžně aktualizujeme na webu www.bezpecnaplzen.eu.“

V Přešticích i v Plané se veřejnost může zapojit do šití roušek a Nové Mitrovice se rozhodly pomoci seniorům, ale i odpuštěním nájmu místnímu pohostinství.

„Zajistili jsme materiál pro Přeštice i další obce v okolí a v denním stacionáři Kristián koordinujeme šití roušek pro všechny občany, město také zajišťuje nákup základních potravin, léků, hygienických potřeb a rozvoz obědů. Abychom zajistili maximální informovanost, vydali jsme k současné situaci speciální vydání Přeštických novin,“ říká starosta města Přeštice Karel Naxera.
 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka