Vystudovaný konzervatorista napsal řadu písní pro sebe i třeba pro Evu Pilarovou nebo Ivetu Bartošovou. Největší slávu mu ovšem přineslo účinkování v Semaforu po boku dvojic Suchý-Šlitr a Šimek-Grossmann. Dnes vystupuje s vlastní kapelou Helekaly Family, hraje ve filmech (Rafťáci) a muzikálech (Tři mušketýři, Kleopatra).

„Hudbou a zpěvem se zabývám celý život,“ říká čerstvý sedmdesátník. „Nemohu říct, jestli vzpomínám raději na svoje začátky, kdy jsem byl kluk, nebo na časy, kdy jsem byl,nabušenej dvacetiletej bourák‘, či na dobu zklidněného pěvce středního věku. Každé to období mělo něco do sebe a ani nyní – jako dědek – si nestěžuju. Hodně mých kolegů je už v nebi, a tak pro nás, co jsme ještě fit, je práce docela dost. Řekl bych, že mám kliku, protože zatímco dopoledne zpívám pro děti, během dne se věk mého publika zvyšuje a večer už zpívám hlavně pro seniory.“

Jiří Helekal hraje na housle, kytaru, klavír, violoncello, flétnu, banjo, akordeon a řadu dalších nástrojů. Dobrou zkušeností pro něj bylo účinkování v muzikálech, ale raději zpívá sám za sebe. Učí také zpěv na Mezinárodní konzervatoři, oddělení muzikálu.

Sám vystupuje, jak říká, s tvrdě nestylovým repertoárem – od kantilény přes rokec, lidovky a šansony až po písně mladých pionýrů („Při nich senioři odhazují francouzské hole, tančí a sborově zpívají, nejčastěji Pionýři, malované děti.“).

„Těší mě, když se moje produkce lidem líbí. Jinak se ale do showbyznysu moc nehodím. Můj kamarád ze školky Jožka Zeman říká, že jsem zelený mužíček – nejspokojenější jsem, když chodím po lese a případně najdu nějakou houbu. Potom si s manželkou (jsme spolu 48 let) dáme pár piv a necháme se vychovávat naším pejskem,“ dodává Jiří Helekal.

Tak šel čas

1947 - Narodil se 13. února.

1963 - Začíná hrát v bigbeatové kapele Komety (spolu s Mišíkem a Hladíkem).

1968 - Za pomoci přítele F. R. Čecha získává první profesionální angažmá.

1973 - Vstupuje do „středoproudé“ skupiny Proměny.

2010 - Zahrál si ve filmu Ženy v pokušení.