Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jako 11. září? Američany čeká nejhorší týden jejich životů, varuje šéf zdravotníků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Většinu Američanů čeká nejhorší týden jejich životů srovnatelný s národními tragédiemi formátu napadení přístavu Pearl Harbor či teroristických útoků z 11. září 2001. V televizi Fox News to dnes prohlásil šéf americké zdravotnické služby USA Jerome Adams.

"Tohle bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jen to nebude omezené na jedno místo. Bude se to dít po celé zemi. A chci, aby to Amerika pochopila," řekl Jerome Adams pro Fox News a vyzval všechny guvernéry, aby ve svých státech omezili pohyb obyvatel nejméně na týden, ideálně však na 30 dní.

Ohniskem epidemie v USA je nadále stát New York, počty mrtvých však rychle narůstají také v Louisianě, Coloradu, Michiganu či Pensylvánii. Ochranná omezující opatření zavedla již většina států, v některých řídce osídlených a převážně venkovských však místní republikánští guvernéři zatím s uzavřením podniků a vydáváním zákazů otálejí. To dnes kritizoval například guvernér státu Washington Jay Inslee, který se obává toho, že by se z nich mohla později nákaza vrátit do států, které mají hlavní vlnu epidemie již za sebou.

Americký prezident Donald Trump v sobotu varoval, že USA čekají těžké týdny, při nichž přijde o život řada lidí. Již dříve přitom oznámil, že by nemoci covid-19 mohlo v USA dohromady podlehnout 100.000 až 240.000 lidí.

Miliardář Bill Gates, který před globální pandemií varoval již před pěti lety, dnes řekl, že mrtvých by mohlo být méně, pokud budou lidé důsledně dodržovat společenskou izolaci.

Témata:  USA COVID-19 koronavirus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.