Greg Van Avermaet ovládl virtuální monument Kolem Flander

nabor

Dnes se měl jet druhý monument sezóny Kolem Flander. Bohužel nekončící koronavirová pandemie nám nedovolí ještě nějaký čas reálné závody sledovat. Pořadatelé z Flanders Classics přichystali alespoň virtuální verzi závodu, kde se prezentoval i Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step). Vítězem se stal reprezentant CCC Greg Van Avermaet.

Organizátoři na start přilákali třináct hvězd, které se měly ucházet o pódium i v reálném závodě a krom Van Avermaeta a Štybara to byl obhájce prvenství Alberto Bettiol (EF Pro Cycling), Michael Matthews, Nicolas Roche (oba Sunweb), Remco Evenepoel, Yves Lampaert (oba Deceuninck-Quick Step), Thomas De Gendt, Tim Wellens (oba Lotto Soudal), Wout Van Aert, Mike Teunissen (oba Jumbo-Visma), Oliver Naesen (AG2R) a Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

Závodilo se na závěrečných 32 kilometrů, a to včetně sektorů Kruisberg, Oude Kwaremont a Paterberg. Vše se konalo na virtuální platformě BKool.

Po startu se závodníci nejprve chvíli oťukávali a zkoušeli si nastupovat. Povedlo se to až Remco Evenepoelovi a mladý Belgičan si začal budovat náskok. Vyrazila za ním stíhací trojice De Gendt, Bettiol a Roche.

Po Kruisbergu už vedli, zatímco Evenepoel se propadl. Za nimi se utvořila další skupina s Van Avermaetem, Naesenem, Wellensem a Matthewsem. Na Kwaremontu zaútočili Avermaet s Naesenem a dostali se do čela, zatímco Michael Matthews vypadl ze hry po technických problémech.

Matthewsovi nešla přehazovačka a musel jet pouze na jednu rychlost. Na sociálních sítích to pak vtipně okomentoval, že měl bohužel technické problémy a mechanik se k němu nemohl přiblížit na blíže než 1,5 metru aby mu závadu opravil.

Následoval poslední sektor Paterberg. Svůj útok si zde nachystal Greg Van Avermaet a své soupeře setřásl. Od té doby jel naplno až do cíle a dojel si pro vítězství. 20 vteřin po něm dojel do cíle Oliver Naesen, těsně před Nicolasem Rochem.

Zbylé pořadí je 4. Thomas De Gendt, 5. Jasper Stuyven, 6. Remco Evenepoel, 7. Tim Wellens, 8. Wout Van Aert, 9. Mike Teunissen, 10. Zdeněk Štybar, 11. Yves Lampaert a 12. Alberto Bettiol. Michaela Matthewse zradila technika a nedostal se do cíle.

Po závodě Van Avermaet řekl: „Zpočátku jsem byl šokován rychlostí a kvůli tomu jsem musel dojíždět zpět na Kruisbergu, ale trochu jako v reálném životě, dal jsem všechno do útoku na Paterbergu. Poté to bylo jen dojet naplno až do cíle. Byl to opravdu intenzivní blok.“ Doplnil ještě: „Je to zábava. Bez nadsázky si myslím, že jsme se všichni dobře bavili.“

Pro tým CCC to je důležitá vzpruha. Avermaetova výhra přišla jen o dva dny později poté, co se majitel týmu rozhodl, jako první ve WT snížit platy všem jezdcům a ostatním pracovníkům je úplně zastavit.

Zdroj obrázků:
Cyclingnews (2020): Van Avermaet wins lockdown edition of Tour of Flanders, https://www.cyclingnews.com/news/van-avermaet-wins-lockdown-edition-of-tour-of-flanders/ (5. 4. 2020)qA