InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za devět let z písecké lesárny na olympiádu, aneb Petr Zvolánek prorokem: Bára Šumová bude střílet v Tokiu

PÍSEK - Český střelecký svaz má základny, které se zabývají vyhledáváním talentované mládeže v olympijských brokových disciplínách, jejich tréninkem, podporou, přípravou a růstem až do státní reprezentace. Každou základnu vede profesionální pracovník Českého střeleckého svazu, tzv. manažer regionálního střeleckého centra mládeže. Tuto pozici zastává v Klubu brokové střelby Písek Petr Zvolánek. Nejen v Písku, ale v celém širokém regionu má na starosti vyhledávání talentované mládeže a její přípravu v olympijských brokových disciplínách. Jeho klenotem je bronzová medailistka z evropského šampionátu v disciplíně skeet v italském Lonatu z loňského roku čtyřiadvacetiletá Barbora Šumová - diamant, který Zvolánek vybrousil v Píseckých horách na střelnici Provazce. Tímto výkonem si bývalá studentka Střední lesnické školy v Písku, jako jediná z českých brokařek, vystřílela účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu, které se měly konat od 24. července do 9. srpna letošního roku. Ale kvůli probíhající celosvětové pandemii koronaviru se 24. března japonský předseda vlády Šinzó Abe dohodl s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem o odložení her téměř na den o rok. Hry 22. olympiády budou zahájeny v pátek 23. července a potrvají do neděle 8. srpna roku 2021. V roce 2014 Petr Zvolánek prohlásil, že jeho svěřenkyně Barbora Šumová pojede na olympiádu do Tokia a jeho proroctví se naplnilo!

Konání novodobých olympijských her dokázaly v minulosti znemožnit pouze válečné konflikty. Pandemie koronaviru se v roce 2020 postarala o jiný primát - přinutila tokijské organizátory hry neplánovaně přesunout na jiný termín. V řádném termínu se olympijské hry neuskuteční poprvé od roku 1944. Obavy, že by jejich konání mohly narušit prasečí chřipka před Vancouverem 2010 nebo virus Zika před Riem 2016, se z pohledu dnešní masivní koronavirové pandemie jeví jako malicherné.
Tokio mělo být původně ukázkou, jak se hry vracejí z éry gigantismu k méně nákladným konceptům. Se všemi ztrátami, které odklad přinese, nyní naopak tokijské olympiádě hrozí, že půjde o jedny z nejdražších her v historii.
Co říkají na odložení her někteří čeští olympionici?
„Ale buďme rádi, že vůbec proběhnou, i kdyby to za rok mělo být ve stanech, když to řeknu blbě," řekl střelec David Kostelecký, olympijský vítěz z Pekingu 2008.
„Bylo by nesmyslné organizovat hry letos s řadou omezení a restrikcí," míní Lukáš Krpálek, zlatý judista z Ria 2016.
A i ostatní se shodují, že odložení her o rok je správným rozhodnutím. Někteří chtěli v Tokiu zakončit úspěšnou kariéru, kterou si tak o rok prodlouží.

Jak se s odložením her vypořádala olympionička Barbora Šumová se svým osobním trenérem Petrem Zvolánkem se dozvíte v exluzivních rozhovorech v čerstvých středečních papírových Píseckých postřezích!

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • občanka Písku 

    Reagovat

     

    Velká gratulace k významnému úspěchu.

    Vloženo 6.4.2020 10:34:28

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace