Z Frýdku na Spengler Cup? Pohádka, nečekal jsem to, říká Hrachovský

Foto: Jan Velčovský, hcf-m.cz

Minulou sezonu střídal Chance ligu s druhou ligou a za celý rok dal jen dva góly. Ondřej Hrachovský letos prožil výborný ročník, v němž poprvé nakoukl do extraligy a s Třincem si zahrál i na prestižním Spenglerově poháru.

Máte za sebou druhý kompletní rok v seniorském hokeji. Jak jste byl letos se svými výkony spokojený?
Nadmíru, ani jsem to nečekal. Letošní sezona se povedla ve všech směrech, byl jsem z toho až překvapený.

Oproti loňsku jste byl mnohem víc produktivní, dokonce jste se stal třetím nejlepším střelcem mezi obránci. Co na to říkáte?
I pro mě to bylo překvapení, loni jeden gól a letos to tam padalo. Bylo to i tím, že jsem hrál přesilovky. Když mi to sedne z první, tak to dokážu trefit. Trenér mě tam postavil, aby mi to kluci dávali a já se to jen snažil trefit.

Změnil jste něco na své hře oproti minulé sezoně?
Povedla se mi letní příprava, sedla mi průběhem, trenérem, celkově vším. Když jsem nastupoval do přípravných zápasů, tak jsem cítil sebevědomí. Začal jsem si víc věřit, o tom to celé bylo.

„Když jsem nastupoval do přípravných zápasů, tak jsem cítil sebevědomí. Začal jsem si víc věřit, o tom to celé bylo.“

Vyhovuje vám role ofenzivního obránce?
To úplně nedokážu říct, nevím, jestli jsem měl takovou roli. Na přesilovce jsem byl od toho, abych střílel. Nebyl jsem tam, abych něco vymýšlel, ale čistě na střelu. Myslím, že jsem trenérovi důvěru vracel góly.

Loni jste pendloval mezi první a druhou ligou, letos jste dostal šanci i v dresu Třince. Jak tento posun vnímáte?
Byl to sen, který jsem snad ani nesnil. Letos jsem si dal za úkol zabydlet se ve Frýdku, hrát tam pravidelně. Vyšlo to a vytáhl si mě Třinec. Užíval jsem si to a byl jsem z toho překvapený.

Foto: Jan Velčovský, hcf-m.cz

V extralize jste zvládl čtyři zápasy…
První utkání bylo jako z pohádky, hned derby proti Vítkovicím. Bylo to jiné, chlapi jsou silnější, zkušenější, vědí, kam si mají najíždět. Hokej byl spíš o hlavě než o rychlosti. Bylo to tvrdší, a hlavně tam byly znát zkušenosti.

Jaký to pro vás byl zážitek, zahrát si v dresu Ocelářů na Spengler Cupu?
To byla úplná pohádka, ani jsem nečekal, že by po mně Třinec mohl sáhnout. Loni se tam neuhrál ani zápas a letos jsme došli až do finále s tím, že se zranili někteří obránci a já jsem odehrál většinu turnaje. Užíval jsem si to. Hrál jsem proti chlapům, na které jsem se dřív díval v televizi. Bylo to v období Vánoc, město bylo nádherné… Prostě jsem si to užíval.

Frýdek se potřetí v řadě neprobojoval do play off. Jak sezonu vidíte z týmového hlediska?
Měli jsme to ve svých rukou. Když se to rozdělilo na dvě skupiny, tak jsme si mysleli, že náš největší soupeř bude Prostějov. Ukázalo se, že ne, byla to Třebíč. My na ní neumíme dlouhé roky, ale pohřbil nás asi trip, když jsme jeli do Benátek, Ústí a Sokolova. Pak už jsme to neměli ve svých rukách, na tom výjezdu se to celé ztratilo.

„Měli jsme to ve svých rukou. Když se to rozdělilo na dvě skupiny, tak jsme si mysleli, že náš největší soupeř bude Prostějov.“

Co se v těch zápasech podle vás stalo?
S Benátkami jsme po dvou třetinách vedli 1:0. Měli jsme hromadu přesilovek a šancí. Asi nám stouplo do hlavy, že to máme vyhrané, pak jsme dostali vyrovnávací gól, v oslabení na 1:2… Strašně moc jsme chtěli, ale už to nešlo. Měli jsme to rozhodnout v prvních dvou třetinách, ne to honit na konci.

Co si myslíte o herním systému Chance ligy? Někteří hráči k němu byli poměrně kritičtí.
Upřímně se mi líbilo, jak to bylo loni, čtyřkolový systém každý s každým. Chápu, že jezdit přes celou republiku může být otravné, ale tak to je všude. Hrají všichni dohromady, ne že se to v půlce rozdělí. Moc se mi to nelíbilo. V týmu byli mladí kluci, a právě Chance liga by jim měla pomoct v kariéře, že budeme hrát třeba s Budějovicemi. Můžou tak získat zkušenosti.

Myslíte si, že je to dobrá soutěž pro růst hokejistů ve vašem věku?
Přínos pro jejich kariéru to určitě je, ale kluci by si to měli nějakým způsobem zasloužit. Ne že automaticky přejdou z juniorky hned do chlapů. Nechci, aby to vyznělo nějak špatně, ale nemělo by to být automaticky. Mladým klukům to do kariéry může dát strašně moc. Nemusí se ve druhé lize plazit na střídačku a tři roky bojovat o místo. Hned můžou získávat zkušenosti v Chance lize a mít před sebou, že do extraligy už je to jen kousek. Prvně ale musí zvládnout první ligu.

Foto: Jan Velčovský, hokej.hcf-m.cz

Celý svět v tuto dobu svírá pandemie koronaviru. Jaký na to máte názor?
Stalo se, co se stalo, je to všude. V Česku šijeme roušky, všichni je nosí, takže si myslím, že Češi se k tomu postavili čelem a ví, že to není sranda. Lidi nedělají problémy a snaží se dodržovat vládní nařízení.

Jak nyní trávíte volný čas?
Jsem u rodičů. Máme rodinný domek se zahradou, takže je pořád co dělat než být zavřený v bytě. Přítelkyně je navíc těhotná. Snažíme se od lidí odříznout, abychom to nechytli.

Velkým tématem jsou hráčské platy, některé týmy je snižují, došlo i k výpovědím. Co na to říkáte?
Už se nehraje, kluby nemají peníze ze vstupenek a chtějí co nejvíce ušetřit. Kdo jiný to má odnést než hráči… Myslím, že to není férové. Klub se zaváže smlouvou a měl by se snažit ji dodržet. Tímhle ukončováním si klub nedělá dobrou vizitku do budoucna. Takhle to vidím já.

„Kdo jiný to má odnést než hráči… Myslím, že to není férové.“

Řešilo s vámi vedení Frýdku nějak tuto situaci?
Vůbec nic jsme neřešili. Myslím si, že kdyby se něco chystalo, tak by se nám klub ozval. Nemám žádné informace, že by se někomu měl snížit plat nebo vypovědět smlouva. S klukama jsem se o tom ani nebavil.

Kde budete pokračovat příští rok?
V třinecké organizaci, klub mi uplatnil opci. Nevím, jaké mají plány, jestli půjdu na letní přípravu s nimi nebo budu dál ve Frýdku a budu si své jméno budovat tam, abych dostal šanci nahoře.

Jaké před sebou máte osobní cíle?
Dávám si cíl zase nakouknout do extraligy a snažit se tam odehrát co nejvíc zápasů, když dostanu možnost. To je asi můj cíl pro další sezonu. Po letošním ročníku to nechávám tak, že se může stát cokoliv. Jeden den to je tak, a druhý to může být tak. Nechám se překvapit, co mi další sezona nadělí. Ale mým plánem je zkusit pár zápasů v Třinci, když by si mě zase vytáhli.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz