Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šířili koronavirus? Hejtmana Plzeňského kraje Bernarda a další úředníky prošetřuje policie

Plzeňský hejtman Josef Bernard uvedl, že má pozitivní test na covid-19, první mu vyšel negativně.
Plzeňský hejtman Josef Bernard uvedl, že má pozitivní test na covid-19, první mu vyšel negativně.  (Autor: Facebook Josefa Bernarda)
Aktualizováno -
6. dubna 2020
16:00
Autor: rv, zb - 
6. dubna 2020
12:12

Vedení Plzeňského kraje a některé úředníky prověřuje policie. Zjišťuje, jestli se v souvislosti se současnou koronavirovou epidemií někdo z nich nedopustil trestného činu šíření nakažlivé choroby. Pozitivní testy na covid-19 měli radní Radka Trylčová a Zdeněk Honz, po prvním negativním výsledku onemocněl i hejtman Josef Bernard. K nikomu konkrétnímu se zatím policejní prověřování nevztahuje.

„Kolegové v současné chvíli z úřední povinnosti a na základě vnějších podnětů prověřují, zda nemohlo dojít k šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti, a to ve vztahu k neznámému pachateli,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Jako první oznámila onemocnění 26. března radní Trylčová. „Nemoc u mne zatím má naštěstí lehký průběh, takže se budu léčit v domácím prostředí, kde budu izolována. Po pozitivním testu jsem hygieniky informovala o všech svých kontaktech v kritické době,“ uvedla na svém profilu na sociální síti.

Krajská rada v karanténě

V polovině března, kdy o své nemoci ještě nevěděla, se zúčastnila jednání krajské rady. Rada i několik úředníků tak skončili v karanténě. Pozitivní test následně vyšel ještě radnímu Zdeňku Honzovi. Hejtman Josef Bernard informoval 29. března, že výsledek u něj byl negativní. Karanténa mu tak tak koncem března skončila. Jenže některým lidem přišlo divné, že 26. března, po onemocnění radní Trylčové, hejtman karanténu oznámil, a po pár dnech bylo po všem. Přitom má trvat 14 dní.

Jak se počítá karanténa

Vše ale začalo právě 16. března na jednání krajské rady. Pak už hejtman s radními Trylčovou a Honzem podle svých slov nepřišel do styku. „Karanténa se počítá 14 dnů od posledního kontaktu s nakaženým,“ vysvětlil šéf krajské hygieny Michal Bartoš. Karanténa hejtmana i ostatních se tak počítá právě od osudného 16. března. U hejtmana trvala, po negativních výsledcích testu, do konce měsíce.  

Po negativním pozitivní

Situace se ale změnila 3. dubna. „Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky mírné svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Abych nic nezanedbal, nechal jsem si provést opakované testy, které prokázaly, že jsem covid pozitivní. Dnes jsem nastoupil do druhé karantény,“ uvedl Bernard na sociální síti.

A bylo zle. Některým vadilo, že mezi koncem první karantény a pozitivním výsledkem testu chodil několik dní mezi lidi a navštívil například i soukromé zařízení pro seniory v Janovicích na Klatovsku. Tady jednal s ředitelem, který pak skončil v karanténě. „S klienty jsem vůbec do styku nepřišel,“ uvedl Bernard.

Bernard: Karanténu jsem neporušil

„Nikoho jsem neohrozil. Po pozitivním výsledku jsem okamžitě zalezl doma do karantény. Podstoupil jsem ještě další dva testy. 5. 4. mi volali, že ten první je negativní. Na poslední, během deseti dnů čtvrtý, ještě čekám,“ dodal Bernard.

Za vším tak bude nejspíš předvolební boj. „Asi někomu leží v žaludku, že to v kraji šlape,“ myslí si Bernard. Policie dodala, že veškeré prověřování je zatím v počátcích.

VIDEO: Jak funguje program v boji s propouštěním kvůli koronaviru.

Video  Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru.  - Facebook - J. Maláčová
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 6. dubna 2020 12:47 )

Běh karantény se počítá do okamžiku kontaktu s nakaženým. Pokud se tedy 26.3. dozvěděl, že kolegyně, se kterou se setkal např. 19.3. tak mu skutečně 3.4. karanténa končí.

barunka172 ( 6. dubna 2020 12:40 )

Pan hejtman zajímavě počítá. Když se 26.3. dozvěděl, že jedna z radních je nemocná, měl zahájit karanténu 14 dní. Jak přišel na to, že 3.4. měl karanténu ukončenou, to je ve hvězdách...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa