Hlavní obsah

USA: Světlo na konci tunelu, nebo další Pearl Harbor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Spojené státy hlásí 337 646 potvrzených případů nákazy koronavirem. Čelí kritickému období, ke kterému se vyjádřili tamní vládní činitelé a zdravotní experti. Co zemi v následujících týdnech asi čeká?

Článek

„Tohle bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jen to nebude omezené na jedno místo. Bude se to dít po celé zemi. A chci, aby to Amerika pochopila,“ varoval v neděli s odkazem na příští týdny šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams. Vyzval také guvernéry všech států k zavedení přísných opatření. Žádá po nich omezení pohybu obyvatel nejméně na týden, ideálně však na celý příští měsíc.

K Adamsovi se připojil i hlavní americký epidemiolog a stratég boje s koronavirem Anthony Fauci. Ten dodal, že „počet mrtvých bude pro mnohé šokující, ale tak to bude, než se to zase zlepší, takže se na to prostě připravte“. Podle Fauciho je také pravděpodobné, že se virus bude opakovaně vracet.

Mrtvých je pravděpodobně víc, než uvádí oficiální čísla

Experti Bílého domu předpověděli, že během pandemie by mohlo zemřít 100 000 až 240 000 Američanů. Zároveň se začínají objevovat pochyby, zda jsou současné údaje o úmrtích vůbec správné. Podle webu Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo v USA na covid-19 9648 lidí.

Deník The New York Times v neděli přinesl svědectví několika úředníků, kteří uvedli, že skutečný počet bude vyšší. U mnoha zemřelých se totiž test na koronavirus posmrtně neprovedl, případně se jeho výsledek nezaznamenal do úmrtního listu. Nízký počet úmrtí je dle listu způsoben nekonzistencí oficiálních protokolů a omezenými zdroji různých států.

S deníkem promluvila i Julie Murillová, jejíž manžel zemřel na koronavirus. Třiačtyřicetiletý Julio se v březnu vrátil domů z pracovní cesty a po několika dnech na sobě začal pociťovat příznaky chřipky. Manželka ho proto odvezla na urgentní příjem, kde lékaři předepsali antibiotika a kapky na kašel. Test na koronavirus prý neprovedli. O týden později našla Julie manžela mrtvého.

Skrze přátele se snažila spojit s americkým Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí a zajistit manželovi test posmrtně. Nakonec ho místní úřady provedly. Byl pozitivní. Z článku přitom vyplývá, že podobných případů mohou být v celých Spojených státech stovky.

Lidé umírají osamocení

V médiích se zatím objevují stále smutnější příběhy o obětech koronaviru. Ve čtvrtek informovala CNN o šestinásobné matce, která se před smrtí musela s dětmi rozloučit pouze přes vysílačku. Dvaačtyřicetiletá Sundee Rutterová se v posledním roce léčila s rakovinou prsu. Před několika týdny ji lékaři oznámili, že se nejspíš vyléčí.

Pak nastal nečekaný zvrat. Sundee se nakazila koronavirem a oslabený imunitní systém boj s virem prohrál. Lékaři museli učinit těžké rozhodnutí a v obavě z dalšího šíření koronaviru zakázali návštěvy i rodinným příslušníkům. Děti, které už před 8 lety tragicky přišly o otce, museli říct poslední sbohem skrze vysílačku.

Se současným tempem nákazy je téměř jisté, že podobné příběhy budou jen přibývat. Pečovatelé v domovech důchodců si stěžují, že staří lidé umírají sami a bez kontaktu s rodinou. V Anglii musel kvůli pravidlům izolace zemřít o samotě teprve třináctiletý chlapec. Donald Trump přesto navzdory prognózám tvrdí, že lepší zítřky se již blíží.

Bude to strašné, ale pak se vše zlepší, míní Trump

Hrůzné odhady, které hovoří o statisících úmrtí, v neděli zpochybnil sám americký prezident Donald Trump. Nejnovější údaje podle Trumpa naznačují, že by odhady mohly být nadhodnocené. Na včerejší tiskové konferenci také poukázal na mírný pokles počtu úmrtí ve státě New York. Tam i přes pokles zemřelo za jediný den téměř 600 lidí a přibylo 8300 nových případů.

„Možná je to dobré znamení,“ řekl Trump novinářům. „Začínáme vidět světlo na konci tunelu,“ poznamenal. Ale dodal, že se tím nelze těšit v době, kdy umírá tolik lidí. „Myslím, že všichni víme, že musíme dosáhnout určitého bodu - a ten bod bude z hlediska úmrtí děsivý - ale bude to také bod, v němž se věci začnou měnit,“ řekl Trump.

Trump se také nečekaně chopil slova, když se jeden z novinářů obrátil na Fauciho, aby se ho zeptal na možné využití antimalarika hydroxychlorochinu, které Trump několikrát zmínil jako možnost léčby. „Kolikrát se na to ještě budete ptát,“ zareagoval Trump a nenechal Fauciho odpovědět. Další z přítomných reportéru proto přešel k dalšímu z palčivých témat dnešních dnů. Optal se Fauciho, proč na sobě nemá roušku.

Roušky. Nosit, či nenosit?

„Je několik důvodů. Hlavním důvodem nošení roušky je ochránit ostatní před nákazou. Včera jsem obdržel výsledky svého testu a byl negativní, takže proto ji nemám.“ Fauciho odpověď se líbila i Trumpovi, který ji ohodnotil jako velice dobrou. Sám se dříve vyjádřil, že roušku nosit nebude.

Americké federální zdravotnické úřady doporučily nošení roušek všem občanům již v pátek. Na rozdíl od Trumpa plánuje roušky nosit třeba demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden a přidávají se k němu další lidé. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí v pondělí zveřejnilo návod na výrobu a použití domácích roušek.

Ty mohou pomoci, ale nejdůležitějším bodem obrany zůstává testování. Podle posledních informací už je v USA prováděno 100 000 testů denně. Aby se skutečně objevilo světlo na konci tunelu, musí jich ale být ještě víc.

Reklama

Doporučované