i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Česká astrofotografie měsíce patnáctiletá

 |  6. 4. 2020
 |  Vesmír 99, 198, 2020/4

Soutěž Česká astrofotografie měsíce (ČAM) tento rok slaví patnácté narozeniny. Po vzoru NASA a Evropské jižní observatoře (ESO), které zveřejňují denně Astronomický snímek dne (APOD), respektive Snímek týdne (Picture of the week). Česká varianta je rovněž otevřená profesionálům i amatérům. Každoroční vrcholnou událostí je udílení Ceny Jindřicha Zemana, pojmenované po prvorepublikové astrofotografické legendě. Projekt České astronomické společnosti podporují i Slovenský zväz astronómov (SZA) a Amatérská prohlídka oblohy (APO).

Profesor Miloslav Druckmüller, astrofotograf roku 2006 a nositel Ceny Jindřicha Zemana 2018, porovnává: „Soutěž ČAM považuji za skvělou. Přímo se nabízí srovnání s APOD od NASA. APOD je takový astronomický bulvár, kde se fantastické obrazy např. z HST míchají s obrazy, které by řada lidí vymazala již na kartě ve fotoaparátu. Navíc texty k APOD jsou velmi povrchní, obsahují často odborné chyby a zcela opomíjejí technické informace k obrazu. Naopak výběr obrazů ČAM je velmi pečlivý, zajišťující dlouhodobě vysokou úroveň a doprovodné texty jsou výborné.“ Všechny fotografie od roku 2006 jsou k vidění na stránkách astro.cz.

Zdenek Bardon, předseda a zakladatel ČAM

 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Zdeněk Bardon

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...