Hlavní obsah

Miliardový byznys v ohrožení. Může formule 1 zaniknout?

Foto: Flickr.com/Jake Archibald

Formule 1 bojuje s vážným finančním problémem.

Reklama

Závody formule 1 mohou mít kvůli pandemii až existenční problémy. Miliardové ztráty si podle šéfa stáje McLaren Zaka Browna vynutí razantní změny a zavedení maximálního rozpočtu. Zrušení závodů nemusí přežít minimálně 4 týmy.

Článek

Koronavirus překazil všechny plány pořadatelů formule 1. Úvodní závod sezony se měl jet v polovině března. Vedení F1 ale Velkou cenu Austrálie muselo zrušit poté, co byl jeden z členů týmu McLaren pozitivně testován. „Víme, že pro tisíce fanoušků, kteří se na závod chystali, je to zklamání, ale všichni jsme se shodli, že na prvním místě je bezpečí členů formule 1 a všech okolo,“ komentovalo vedení šampionátu zrušení závodů, po kterém následovalo úplné odložení začátku sezony na neurčito.

Foto: Profimedia.cz

Na Velkou cenu Austrálie již bylo vše připraveno. Vedení závod ale zrušilo 2 hodiny před prvním tréninkem.

Formule 1 je nejen pro organizátory, ale i samotné týmy stále hlavně byznys a bez závodů se oběma stranám pouze sčítají miliardové ztráty. V současné situaci je ale vedení šampionátu ve slepé uličce, ze které bez investic nevede cesta ven. „Pro všechny ve formuli jsou zásadní příjmy formule 1, jakožto sportu. Hlavní položky příjmu přitom jsou zisk z prodeje televizních práv, příjmy za pořádání závodů v jednotlivých zemích a zbytek jsou sponzoři či poskytování VIP služeb,“ popsal pro Seznam Zprávy finanční stránku formule 1 odborník Tomáš Richtr.

Bez pořádání závodů tak vedení F1 ztrácí prakticky 100 % všech příjmů. Televizní stanice si nárokují finanční náhrady, jelikož nemají co vysílat, promotéři neplatí za pořadatelství a sponzoři neplatí za reklamu. Vedení šampionátu mezi stáje rozdělí obnos peněz odpovídající celkovému zisku sezony. Pokud o zisk přichází formule 1, tak logicky tratí i samotné týmy.

Velké finanční ztráty mohou být pro menší týmy „smrtelné“. Šéf stáje McLaren Zak Brown tak předpovídá, že pokud vedení šampionátu výrazně nezmění pravidla, může formule 1 přijít až o 4 týmy. „Ptáte se, jestli kvůli tomu, co se právě děje ve světě, můžeme přijít o dvě stáje? Ano, dokonce si myslím, že můžeme přijít o čtyři týmy, pokud nepodnikneme ty správné kroky,“ vyjádřil se v rozhovoru pro BBC Brown.

Foto: Profimedia.cz

Šéf stáje McLaren, Američan Zak Brown.

„Zatímco například Mercedes má rozpočet stanovený od automobilky, týmy ze středu pole jsou závislé právě na příjmu od samotné formule 1. Pro stáje typu Haas nebo Williams tak ztráta i jen části z očekávaného příjmu od formule může být až existenční problém,“ popsal situaci ve formuli 1 expert Tomáš Richtr.

Šéf týmu McLaren Zak Brown vidí hlavní problém v maximálním nastaveném rozpočtu, který má být od příští sezony stanovený na 175 milionů dolarů, zhruba tedy na 4,5 miliardy korun. Vedení formule dle dostupných informací sice plánuje povolený rozpočet ještě snížit na 150 milionů dolarů (cca 3,8 miliardy korun), ani takové snížení ale dle Browna nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Týmy do vývoje formulí investují miliardy korun.

Podle šéfa McLarenu by maximální výše investic neměla přesáhnout 100 milionů dolarů, tedy zhruba 2,5 miliardy korun. „Všichni souhlasili se 150 miliony, ale většina stájí, včetně jedné z těch největších, je připravená jít i výrazně pod 150 milionů,“ popsal situaci Brown.

Mezi nejbohatší stáje šampionátu se řadí Red Bull, Ferrari a Mercedes. Podle zákulisních informací by se snížení rozpočtu ještě pod částku 150 milionů dolarů nebránil německý Mercedes. Proti by měly být právě Red Bull a Ferrari. „Diskuze o rozpočtu by měla být až na druhém místě. Mělo by se spíše řešit snížení nákladů samotných závodů,“ komentoval debatu o nastavení rozpočtu pro příští sezonu šéf stáje Red Bull, Christian Horner.

Český expert na formuli 1 Tomáš Richtr taktéž ve snížení rozpočtu záchranu nevidí: „Upřímně chápu, jak to Zak Brown zamýšlí, ale nemyslím si, že snížit rozpočtový strop ze 175 milionů na 100 milionů by bylo pro týmy spásou. Některé stáje totiž nemusí přežít ani tehdy, pokud by měly povolený rozpočet i výrazně nižší.“

Vyřešit nepříjemnou situaci bude muset dle Richtra vedení formule ne upravením rozpočtu, ale investicemi: „Formule 1 je převážně televizní byznys, tudíž zásadní je závody pořádat, bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost diváků. Situace mezi promotéry a seriálem F1 se tak de facto otočí a místo toho, aby promotér zaplatil řádově 15 až 40 milionů dolarů, tak F1 bude za pořádání platit jemu.“

Formule 1 by tak nemusela vracet peníze za prodaná televizní práva, což společně s příjmy od promotérů tvoří zhruba 40 % celkového příjmu seriálu F1. Pokud by situace vedení formule ještě delší dobu neumožnila pořádat závody ani před prázdnými tribunami, mohly by slavné závody z finančních důvodů zaniknout úplně.

Reklama

Doporučované